Expert ONU, despre un proiect de lege canadian legat de terapiile de conversie în cazul LGBTQ2: "Are influență globală. Practicile și paralele pot fi trasate pentru a inspira alte state”
Controverse în Canada pe marginea unei propuneri legislative care ar interzice forțarea copiilor sau adulților la terapie pentru a-și modifica orientarea sexuală sau identitatea de gen. Victor Madrigal-Borloz, expert al Organizației Națiunilor Unite (ONU), susține că legislația canadiană propusă ar putea contribui la promovarea drepturilor LGBTQ2 la nivel global, potrivit CP24.
Astfel, potrivit lui Victor Madrigal-Borloz, expert independent al ONU în orientare sexuală și identitate de gen, proiectele de lege precum cea depusă de liberalii federali la începutul acestei luni sunt una dintre cele mai eficiente modalități de protejare și promovare a drepturilor LGBTQ2.
Proiectul de lege își propune să interzică așa-numita terapie de conversie, care implică forțarea unei persoane să facă terapie împotriva propriei sale voinței. În plus, același proiect ar face ilegal profitul de pe urma terapiilor de conversie sau din publicitatea obținută de pe urma acestora.
Tratând un subiect delicat prin excelență, proiectul de lege are atât susținători, cât și persoane care îl critică, printre aceștia din urmă aflându-se și noul lider conservator, Erin O'Toole, care a acuzat guvernul că a introdus un act legislativ divizator chiar în momentul în care el prelua partidul.
Opozanții conducerii lui O'Toole susțin, la rândul lor, că proiectul de lege ar echivala cu „punerea efectivă în drept a abuzului asupra copiilor”.
Reprezentantul ONU a refuzat să comenteze astfel de puncte de vedere, precizând că politizarea problemelor LGBTQ2 pentru câștig politic nu reprezintă o noutate.
Potrivit acestuia, guvernele au o varietate de opțiuni pentru oprirea terapiei de conversie, inclusiv interzicerea acesteia la nivelul practicienilor psihologi, medici și a agențiilor individuale.
Madrigal-Borloz a declarat că este de datoria sa să examineze modul în care violența și discriminarea se manifestă în experiențele persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans și de altă natură și să consilieze statele cu privire la ce pot face pentru a pune capăt acestei situații.
„Folosesc exemple reale ale unor state reale care lucrează efectiv la aceste problemă, pentru a aduce în atenție ceea ce s-a dovedit că funcționează în alte contexte”, a explicat oficialul ONU, subliniind că, în cazul legii canadiene propuse, „acele practici și acele paralele pot fi trasate pentru a inspira alte state”.
Potrivit choiceconulting.ro, Terapia de conversie este orice intervenție (adesea psihosocială) menită să schimbe orientarea sexuală. Poate varia de la servicii de consiliere până la terapie aversivă.