MENIU

Explozia din Rusia. Expert în energie nucleară: cât de afectată este România de pulberea radioactivă

Explozia din Rusia. Expert în energie nucleară: cât de afectată este România de pulberea radioactivă

Rușii din zona contaminată după explozia de joia trecută sunt evacuați, în condițiile în care autoritățile au recunosc, oficial, că nivelul radioactivitățiia este de 16 ori peste cel normal. Într-o intervenție la Realitatea TV, Ionuț Purica, specialist în energie nucleară, a explicat ce rezultă din măsurătorile efectuate pe teritoriul României.

"Din ce spunea și președintele Agenției Nucleare, (pe teritoriul României, n.r.) nu avem valori care să depășească limitele normale. Este de constatat un lucru: sunt o serie de acțiuni care au loc în momentul în care apare o eliberare de substanțe radioactive, fie ea de tip Cernobîl, care era echivalentă ca substanțe reactive cu o bombă nucleară, fie ea mai mică, cum e cea care a avut loc săptămâna trecută, mult mai mică. Dacă facem o comparație, creșterea de 16 ori a nivelului radioactivității, fondul normal, față de ce s-a întâmplat la Cernobîl, unde era de câteva sute de ori, arată că eliberarea de substanțe radioactive care a avut loc săptămâna trecută este nu atât de mare, însă este întotdeauna periculoasă și primul lucru care se face este de văzut care este dinamica vânturilor în zona respectivă. Se pare că au fost niște curenți de aer care au dus substanța asta radioactivă către NE, către N, către Siberia. Federația Rusă are avantajul unor teritorii foarte largi, în care o substanță radioactivă, chiar dacă este eliberată în cantități mai mari, se poate dispersa, astfel încât, local, să nu apară niște creșteri substanțiale. Depinde de cum se schimbă vântul. Comparativ, la Cernobîl, a bătut vântul spre nord în prima săptămână și chiar a fost detectat accidentul (eliberarea de substanțe) în Suedia prin faptul că a crescut nivelul radiațiilor foarte puternic în afara unor centrale nucleare care îl măsurau în mod normal", a declarat, la Realitatea TV, Ionuț Purica, cercetător și director executiv la Centrul de consultanță energetică și ambientală.

"Ce se întâmplă acum este o chestiune care ține probabil de faptul că este vorba de un motor nuclear, un reactor nuclear de mică putere, care a avut eliberări de substanțe radioactive", a mai spus Purica.

România nu este afectată, în prezent, de explozie, asigură specialistul în energie nucleară.

"E clar însă că Agenția de Energie Atomică de la Viena va controla și va lua măsuri în monitorizarea acestui accident și la noi se vor face în continuare măsurători pe teritoriul țării, numai că distanța de peste 3 mii de km în linie dreaptă între București și punctul din nordul Rusiei unde a avut loc explozia e suficient de mare pentru a constitui o protecție naturală. Evident, depinde de dinamica vânturilor, curenților de aer. Însă, pentru moment, nu suntem afectați. Nordul Scandinaviei e posibil, dacă se schimbă vântul, să aibă niște probleme de expunere, dar la nivelul de creștere de 16%, cred că radiația, pulberea radioactivă, expunerea se va diminua destul de repede, se va dispersa suficient de repede, dacă nu e alimentată de alte emisii radioactive", a mai spus Ionuț Purica.


Mai multe articole despre:
explozie Rusia Ionuț Purica