Experimentul inedit prin care aceste două țări au încercat să schimbe atmosfera Pământului
China și Rusia și-au unit forțele într-un experiment bizar care a avut drept scop modificarea atmosferei Pământului. În acest senes, au folosit unde radio cu frecvențe înalte.
Oamenii de ştiinţă ruşi au emis unde radio de înaltă frecvenţă utilizând o instalaţie de încălzire a ionosferei denumită Sura Ionospheric Heating Facility din apropierea oraşului Vasilsursk, aflat la est de Moscova, în timp ce satelitul chinez China Seismo-Electromagnetic Satellite (CSES) a măsurat efectele produse de undele radio de înaltă frecvenţă asupra plasmei din atmosfera Pământului.
Se pare că nu este prima oară când sunt efectuate astfel de experimente. Din acest motiv au început să apară mai multe îngrijorări cu privire la posibilitatea folosirii rezultatelor acestor experimente științifice în scopuri militare. Cum ar fi posibil un astfel de scenariu?
Stratul superior al atmosferei, adică ionosfera joacă un rol esențial în comunicarea radio. Astfel, o simplă deranjare selectivă a particulelor care o compun, poate ajuta foarte ușor guvernele să blocheze sau să îmbunătățească semnalele radio de distanță.
China și Rusia au modificat atmosfera Pământului
Astfel de experimente au avut efecte destul de extinse asupra atmosferei. Într-unul din aceste experimente, zona afectată de perturbări ale ionosferei s-a întins pe o suprafaţă de 126.000 de kilometri pătrați.
Într-un alt test, temperatura gazului ionizat din atmosferă a crescut cu 100 de grade Celsius ca urmare a undelor radio de înaltă frecvenţă emise de Sura Ionospheric Heating Facility.
„Nu ne jucăm de-a Dumnezeu", a zis unul din cercetători. „Nu suntem singura țară care se aliază cu rușii. Alte țări au făcut lucruri similare".
Cercetătorii spun că scopul acestor experimente este acela de a îmbunătăți recepția semnaleleor radio la scară globală. Însă, în anul 2018 Rusia a fost acuzată de mai multe ori că a blocat semnalele GPS. De aceea mulți sunt suspicioși cu privire la aceste experimente.
„Acest gen de cooperare internațională este foarte rar pentru China", a zis fizicianul și inginerul Guo Lixin de la Universitatea Xidian din China. „Tehnologia implicată e prea sensibilă.