MENIU

VIDEO/ Cum lucrează medicii de la Ambulanță. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale celor din prima line, care luptă cu boala

EXCLUSIV Cum lucrează medicii de la Ambulanță. Declarații CUTREMURĂTOARE ale celor din prima line, care luptă cu boala
EXCLUSIV Cum lucrează medicii de la Ambulanță. Declarații CUTREMURĂTOARE ale celor din prima line, care luptă cu boala
EXCLUSIV Cum lucrează medicii de la Ambulanță. Declarații CUTREMURĂTOARE ale celor din prima line, care luptă cu boala

România înregistrează record după record, iar medicii sunt copleșiți de valul de infectări. Ambulanțierii lucrează la foc continuu și fac eforturi uriașe pentru a ajunge la fiecare bolnav. Situația este critică și, spun specialiștii, mai e puțin până când se va atinge apogeul. Astăzi vă prezentăm un nou material din campania "Mărturii din pandemie", realizat de jurnaliștii Realitatea PLUS, Cristina Răduță și Răzvan Cimpoca, chiar din mijlocul salvatorilor de la Ambulanță.

Asistent medical: E destul de dificil pentru ca ne ridica temeratura corporala. Transpiram destul de tare. Ne e focarte cald, se vede dupa dezechipare, am bagat degetele prin combinezon, trebuie sa acoprim tot.

Reporter: Asa arata primul pas in echiparea salvatorilor. Este esential pentru ca direct de aici pornesc spre cazurile de Covid-19. Tot procesul dureaza in jur de 15 minute.

Și de aici începe adevărata lupta. Dincolo de povești, salvatorii de la Ambulanță trebuie să mergă la toți cei care au nevoie. Fara exceptie. Încă un caz, încă o poveste. Mai mult sau mai putin trista. Încă un număr din bilanțul zilnic al infectărilor sau al deceselor.

Asistent medical: Este vorba despre o suspiciune de Sars-Cov-2, din pacate la o femeie de 80 de ani, cu diabet zaharat, obezitate, afectare pulmonara... Criterii care, din pacate, duc spre o forma severa. (...) Ceea ce trebuie sa stie toata lumea e ca aceasta boala devine foarte grea si e foarte chinuitoare. E chinuitor sa nu poti respira.

Dincolo de costume sunt oameni. Si frici adunate in multe luni de lupta impotriva unui virus care a blocat intreaga lume.

Reporter: V-ati temut vreodata pentru viata dvs?

Asistent medical: Da, e firesc, am 60 de ani, boli cardiace, asta nu m-a impiedicat sa-mi fac treaba.

Dupa ce pleaca de la pacient, salvatorii se intorc si se dezechipeaza. Cel mai important proces, pentru ca aici fiecare clipa de neatentie poate costa o viata.

Reporter: Am purtat costum o ora si jumatate pentru a intelege ce simte un medic. Trebuie sa le usuram munca, sa purtam masca, sa ne dezinfectam mainile. E o munca foarte grea...

O situatie grea, care pune o presiune uriasa pe umerii salvatorilor. O recunoaste chiar Alis Grasu, managerul Ambulantei Bucuresti Ilfov.

"E o perioada grea... La ambulanta s-a lucrat la foc continuu. Am avut de la inceputul pandemiei in jur de 100 de persoane infectate", a afirmat Alis Grasu.

Si dincolo de asta raman cei care nu cred in nimic, in ciuda povestilor dramatice ale oamenilor care care se lupta sa traiasca. Fiecare respiratie doare. Si costa. Uneori mult prea scump.

Asistent medical: Nu stiu daca sunt constienti de ce se intampla. Nu le-as dori niciodata celor care nu cred ca exista virusul sa treaca prin boala. E cumplit, sunt situatii si situatii. Boala exista, e inconstienta sa spui ca nu exista.

Sunt multi sceptici. Si multe intrebari. Si dincolo de statisticile oficiale sunt povestile dramatice ale oamenilor care au trecut prin boala sau care au pierdut pe cineva drag.

Mai multe articole despre:
coronavirus dezvaluriei medici