Eveniment extrem de rar: surpriză de proporţii în apele unui râu
O belugă observată marţi înotând în râul Tamisa, la mică distanţă de Londra, a fost văzută din nou a doua zi, un eveniment pe care ecologiştii îl consideră ''uimitor de rar'', relatează miercuri Press Association.
Animalul acvatic rar, cunoscut şi sub numele de delfin alb, a fost depistat prima dată marţi după-amiază în apropiere de oraşul Gravesend din comitatul Kent. Potrivit observaţiilor, el părea să înoate ''viguros'' şi să se hrănească în estuar.
Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a interveni în cazul în care animalul, al cărui habitat obişnuit se află la mii de mile distanţă, în regiunea arctică, ar da semne că s-ar afla în pericol. Totodată, specialiştii au făcut apel la public să nu se apropie de acesta.
Ecologiştii şi-au exprimat speranţa că instinctele naturale ale animalului îl vor ajuta să iasă din estuar şi să se îndrepte înapoi spre nord.
Beluga poate atinge dimensiunea de şase metri lungime şi trăieşte în mod obişnuit în apele foarte reci din regiunile arctice.
Organizaţia British Divers Marine Life Rescue, care ajută la salvarea cetaceelor şi a altor animale marine eşuate, monitorizează situaţia.
Exemplarul a fost observat iniţial de ecologistul Dave Andrews care a scris marţi pe Twitter: ''Nu-mi vine să cred că scriu asta, nu e o glumă: belugă în Tamisa, în largul Coalhouse Fort''.
Cea mai recentă apariţie a unor exemplare de belugă în apele britanice a avut loc în 2015 când două astfel de mamifere au fost observate în largul coastelor din nord-estul ţării, în apropiere de Northumberland şi respectiv în Irlanda de Nord.
Printre teoriile care încearcă să explice rara apariţie a exemplarului de belugă în râul Tamisa se numără şi ipoteza conform căreia animalul ar fi urmărit un banc de peşti.
Danny Groves, din cadrul organizaţiei de caritate WDC pentru conservarea balenelor şi delfinilor, a declarat că este vorba despre o specie arctică aflată la ''mii de mile de unde ar trebui să fie, în Groenlanda, Svalbard sau Marea Barents''.
''Evident, el sau ea s-a rătăcit şi este foarte posibil să se afle în dificultate'', a adăugat el.
Rod Downie din cadrul WWF a atras atenţia că ''beluga este o specie din Arctica îngheţată'', iar prezenţa unui astfel de exemplar în apele ''călduţe'' ale Tamisei este ''un eveniment uimitor de rar''.
Downie şi-a exprimat la rândul său speranţa că beluga va reuşi să găsească singură drumul către casă, însă a avertizat că specia se confruntă cu ameninţări şi în zona arctică, printre acestea numărându-se circulaţia ambarcaţiunilor, exploatarea petrolului şi gazelor şi diminuarea stratului de gheaţă din cauza schimbărilor climatice.
În anul 2006, un exemplar de delfin cu bot gros a murit după ce a eşuat în Tamisa, în ciuda eforturilor echipelor de salvare.