MENIU

Escrocherii în numele naționalismului. Un vârstnic de 74 de ani a fost jefuit de 94.000 de lei pentru „susținerea financiară a țării”

Escrocherii în numele naționalismului

Un bărbat în vârstă de 74 de ani, din județul Alba, a căzut victimă unei infracțiuni de fraudă informatică, suferind un prejudiciu în valoare de 94.000 de lei.

În data de 12 februarie 2024, victima a mers la poliție și a relatat că, în intervalul 21 ianuarie - 9 februarie 2024, indivizi necunoscuți i s-au adresat telefonic, prezentându-se ca fiind reprezentanți ai unei platforme ce își propunea să protejeze populația României de posibile dificultăți financiare. Aceștia i-au cerut să trimită bani, la discreție, pentru sprijinirea financiară a țării, promițându-i în schimb beneficii financiare, sub formă de dividende.  

Pentru a primi dividendele promise, persoana în vârstă a fost convinsă să descarce o aplicație pe telefon, prin intermediul căreia escrocii au preluat controlul asupra dispozitivului său.

Odată ce vârstnicul și-a instalat aplicația, escrocii au făcut două tranzacții, însumând 94.000 de lei, din contul de economii al persoanei către alte două conturi.

Polițiștii au deschis o anchetă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. 

Ucigașul american al lui Teo Peter, afaceri bănoase după ce a scăpat nepedepsit pentru fapta sa

Sfaturi de pe poliție pentru a preveni fraudele

Creșterea numărului de escrocherii, i-a determinat pe polițiști să publice un ghid pentru prevenirea acestora:

Sunt perioade în an, de la Crăciun la ziua îndragostiților, la Paște, la planificat vacanțe, în care ne concentram pe cumpărături. Ne dorim cadouri, mese festive, mici atenții, călătorii, care să ne aducă un plus de bucurie. Este momentul în care atenția noastră este distribuită în mai multe direcții. Sau pur și simplu suntem obosiți, ori cu gândul la alt eveniment major din viața noastră: nuntă sau examenul copilului. La fel, atenția este cuvântul cheie.

Pentru a nu ne expune unor cazuri de fraudă, este esențial să acordăm atenție unor semne care ne arată că anumite website-uri sau mesaje primite pot proveni din partea unor infractori cibernetici.

Italienii vor moderniza reactoarele 1,3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Pașii pe care trebuie să-i parcurgem pentru siguranța noastră sunt:

  • Nu dezvăluim datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, PIN, CVV2/CVC adică numărul de trei cifre de pe spatele cardului;
  • Nu furniza niciodată datele personale de utilizare a contului tău (parola de acces la contul bancar) altor persoane;
  • Site-ul pe care urmează să introduci datele cardului pentru efectuarea unei plăți online trebuie să fie securizat, adică linkul începe cu https;
  • Nu furniza datele online, telefonic sau prin alte canale de comunicare (WhatsApp, SMS, pagini web etc.); 
  • Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană;
  • Dacă trebuie să primești bani atunci trebuie să dai IBAN-ul, nu datele de pe card;
  • Nu introduce codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulga telefonic;
  • Nu scrie niciodată codul PIN pe spatele cardului.

Știm că de Paște primim multe link-uri cu felicitări funny de la rudele noastre sau în perioada reducerilor, cumpărături unice oferite de diferite branduri, însă nu accesa linkuri suspecte, primite pe mail sau prin SMS, și nu completa datele tale pe acestea.

Industria de armament a câștigat 2,2 TRILIOANE de dolari de pe urma războaielor în 2023, atingând un nou record

Dacă vrei să nu fii victima unei infracțiuni cibernetice, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Nu accesa linkuri suspecte, primite pe mail sau prin SMS și nu completa datele tale pe acestea;
  • Băncile niciodată nu solicită date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;
  • Verifică cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier de la banca ta sau alte persoane / instituții;
  • Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare;
  • Verifică dacă e-mail-ul provine dintr-o sursă legitimă;
  • Nu efectuați transferuri și nu procesați operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente;
  • Instalați cele mai recente actualizări ale sistemului de operare și un antivirus.

Case în Spania și Germania, mai ieftine decât o garsonieră în Berceni. Cum a luat-o razna piața imobiliară în Vest

Chiar dacă urmează o perioadă intensă, în care vrem să cumpărăm repede tot ce ne dorim pentru cei dragi, trebuie să avem grijă să nu cădem în capcana infractorilor cibernetici.

Ce fac în caz de fraudă?

https://sigurantaonline.ro/ce-fac-in-caz-de-frauda/