MENIU

Episcopul Hușilor, "rugat" de șefii din Mitropoliei Moldovei să nu mai slujească

Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, a fost rugat de Mitropolia Moldovei să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod.

Sinodul mitropolitan nu are dreptul să sancţioneze ierarhii pentru abateri de natură morală, acest drept avându-l doar Sfântul Sinod. Care însă nu a luat încă o decizie, forul întrunindu-se la finele lunii viitoare.

Acuzaţi atât din interiorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cât şi de persoane care au văzut cazul episcopului de la Huşi din exterior, Sinodul mitropolitan, prezidat de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a luat o decizie similară cu cea a suspendării dreptului de a sluji pentru episcopul Corneliu de la Huşi, potrivit Ziarul de Iași.

Însă cum forul mitropolitan nu are dreptul să sancţioneze ierarhii pentru abateri de natură morală, reprezentanţii Mitropoliei spun că episcopul „a fost rugat" să nu mai slujească, şi acesta a acceptat. Decizia a fost luată în urma acuzelor aduse acestuia printr-o serie de înregistrări video în care ar apărea în ipostaze intime cu alţi bărbaţi şi va fi în vigoare până când Sfântul Sinod va lua o decizie cu privire la pedeapsa sa, dacă înregistrările se vor dovedi a fi reale.

„Ca rezultat al discuţiilor care au avut loc, ierarhii prezenţi au solicitat Episcopului Huşilor să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, când se va aborda acest subiect, urmând ca părintele Episcop Corneliu să se supună acestei solicitări. Rugăciunile ierarhilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se îndreaptă către Dumnezeu pentru aflarea adevărului şi împlinirea voii Sale", se precizează în comunicatul emis de Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Şedinţa Sfântului Sinod care va analiza cazul episcopului este programată pentru a doua jumătate a lunii august.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a convocat Comisia pentru statut şi regulamente a BOR în zilele de 27 şi 28 iulie şi şedinţa de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 şi 18 august, în urma solicitării mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Teofan, pentru cercetarea "presupuselor abateri de natură morală" de care este acuzat episcopul Huşilor, Corneliu.

Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie, atunci când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare.Ulterior, filmul respectiv a apărut în spatial public. Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromiţătoare. Ei au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu.

Mai multe articole despre:
Episcopul de Huşi episcopul hușilor