Emisiunea România 2019, realizată de Cozmin Gușă, la Arad. "Serviciile au încălecat clasa politică"
Emisiunea România2019, realizată de Cozmin Gușă, a fost vineri la Arad, unul dintre cele mai importante orașe din vestul României. Denumit și ,,Mica Vienă de pe Mureș”, Aradul este locul în care a fost pregătită Marea Unire din 1918 și care a dat României o serie de personalități marcante.
”După ce joi am fost la Timișoara, astăzi am ajuns la Arad. Avem subiecte grele pentru astăzi. Facem tot ce este posibil să rămânem pozitivi discutând aceste subiecte grele”, a afirmat Cozmin Gușă la începutul emisiunii de vineri seara.
Printre subiectele dezbătute s-au numărat oamenii politici de astăzi, șefii partidelor din România, bugetul pentru 2019 și statul paralel. Un punct separat în discuție a fost cazul Florian Coldea.
”Prin bugetul aprobat astăzi se statuează fatul că acele comunități active nu vor mai primi aceleași finanțări, banii vor fi luați și dați către niște județe roșii pentru programe de asistență socială. Însă, nici aceste programe nu sunt foarte clare, se pare că este mai mult un fel de mită electorală”, a precizat Cozmin Gușă.
Leo Iorga trece prin momente grele. Cozmin Gușă donează bani pentru operație
”Un alt subiect este legat de statul paralel și de Florian Coldea. Dacă acesta dorește să intre în direct cu noi îl rog să ne transmită numărul lui de telefon”, a mai spus acesta.
”Vom înțelege ce se întamplă în Arad, în județul în care Coldea s-a născut și s-a dezvoltat”, a completat Cozmin Gușă.
Invitații emisiunii România 2019 de la Arad:
- Ghorghe Falcă, primarul Aradului
- Victor Bălășoiu, avocat și reprezentat al societății civile
- Octavian Hoandră, realizatorul emisiunii Realitatea Românească
- Viorel Cataramă, fondatorul partidului Dreapta Liberală
- Gheorghe Seculici, Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad
- Valer Marian, jurnalist
Cozmin Gușă a mai spus că din păcate Ludovic Orban se bate în topul nepopularității cu Liviu Dragnea. ”Ponta e și el aproape de ei”, a mai spus acesta.
”Se constantă o ruptură totală a politicienilor de ceea ce se numește societate. Nu au contact cu societatea”, a completat Victor Bălășoiu.
Conform acestuia, politicienii au uitat de contactul cu societatea. ”Indiferent de culoarea politică, oamenii politici când ajung pe scaunul lor uită să mai interactioneze cu societatea”, a precizat avocatul Victor Bălășoiu.
”Întotdeauna plecăm de la educație. Mediul politic actual, cu mici excepții, nu are această educație”, a completat acesta.
Jurnalistul Valer Marian consideră că politicienii sunt legați de servicii. ”Este cunoscut faptul că Dragnea este un subaltern a lui Coldea, a încercat să îi intre pe sub piele”, a spus jurnalistul, adăugând că serviciile l-au ajutat pe Dragnea în problemele lui penale prin procurorii pe care serviciile le mai au prin parchete.
”Din păcate, la noi, serviciile au încălecat clasa politică, puterea executivă și legislativă, justiția, presa, mediul de afaceri”, a mai spus Valer Marian.
Conform acestuia, în spatele partidelor se află generali de securitate.
Dezvăluiri explozive despre Florian Coldea, creatorul "statului paralel"
Aradul a dat nu doar țării, ci și întregii lumi, oameni de geniu recunoscuți în domenii importante. Aici s-a născut Mihai Botez, maestru emerit al sportului, cel care a adus judo și ju-jitsu în România. Acesta a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, înainte să înceteze din viaţă în decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani.
Fostul mare portar de fotbal al formaţiei Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit "Eroul de la Sevilla", s-a născut în localitatea Semlac din judeţul Arad, la 1 aprilie 1959. Momentul său de glorie a fost cel în care a apărat cele patru penalty-uri din finala Cupei campionilor europeni din 1986, aducând astfel victoria echipei Steaua.
Momentul victoriei lui Helmuth Duckadam a fost amintit recent de președintele Consiliului European Donald Tusk, în discursul de la Ateneul Român, în care acesta i-a îndemnat pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a făcut marele sportiv în finala Cupei.
Din Arad este și Stefan Hell, un fizician care a emigrat în Germania, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Descoperirea lui Stefan Hell ajută în tratarea unor boli genetice și chiar a cancerului.
Traian Chirilă s-a născut la Arad. Este chimist organic și specialist în chimia polimerilor, inventatorul unui tip de cornee artificială.
Și tenismenul Marius Copil este din orașul de pe Mureș. În urmă cu doar câteva zile, Marius Copil a obținut una dintre cele mai importante victorii din carieră. Tenismenul român aflat pe locul 56 în clasamentul ATP s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Sofia.
Aradul a fost numit ,,Mica Vienă", un titlu nobiliar cu totul aparte, de către Nicolae Iorga, care a vizitat orașul în 1906. Marele istoric i-a spus așa datorită arhitecturii baroce predominante, care aduce foarte mult cu cea din capitala Austriei.
Și austriecii de astăzi sunt încântați de Arad, dacă ne luăm după articolul publicației austriece "Die Presse", în care orașul este descris ca „un loc în care farmecul Austriei de altădată se îmbină cu o viață de noapte animată, un oraș încărcat de istorie".