MENIU

Elevii, lăsați cu ochii în soare! Întârzieri și de peste 6 luni la bursele școlare - România, educată mai mult ... pe hârtie

Elevi într-o sală de curs - imagine de arhivă

România educată pare a fi un slogan menit să atrag electoratul. Dă bine la nivel declarativ, atât în țară, cât și în afara sa și pare fezabilă mai mult pe hârtie. În fapt, sistemul educațional românesc se confruntă în continuare cu o mulțime de probleme, care maid e care mai stringente. O demonstrează, printre altele, întârzierile chiar și de peste șase luni ale burselor școlare, în special pentru elevii din mediul rural.

Remedierea plăților întârziate ale burselor elevilor, mai ales în mediul rural, unde ar fi decalaje și de 6 luni, este cerută de Federația Națională a Părinților (FNP) în două adrese trimise luni, 10 iulie, către Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR), potrivit Edupedu.ro.

Documentele remise Edupedu.ro sunt semnate de președintele FNP, Iulian Cristache, și vin pe fondul „sesizărilor primite de către federație cu privire la neacordarea integrală a burselor elevilor, în special în mediul rural, în unele localități înregistrându-se întârzieri de peste șase luni”.

„Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijinul dumneavoastră, în limita competențelor pe care le aveți, în vederea remedierii aspectelor sesizate și asigurarea acordării burselor tuturor elevilor, conform prevederilor legislației în vigoare”, se arată în adresele trimise organizațiilor administrațiilor locale.

În octombrie 2022, Ministerul de Finanțe (MF), cel care face plata burselor școlare către autoritățile din teritoriu, anunța că va demara anchete în județele unde s-au înregistrat întârzieri la primirea sumelor de către elevi. Era vorba de bursele de merit, performanță, studiu și ajutor social care, potrivit celei mai recente hotărâri de guvern, trebuie primite de elevi în fiecare zi de 15 a lunii.

Cei de la Finanțe mai anunțau și că banii sunt deja la trezoreriile locale, iar că primăriile îi pot extrage dacă depun cererile specifice.

Ce valoare au bursele elevilor în 2023

Cuantumul minim al bursei de performanta, al bursei de merit, al bursei de studiu si al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului, relatează Portal Învățământ.
 
Bursa de performanta 2022-2023
500 lei/luna pentru elevii care:
- au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei;
 
- s-au calificat in loturile de pregatire organizate de Ministerul Educatiei pentru competitiile internationale;
 
- au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, organizate de Ministerul Educatiei;
 
- au obtinut locurile I, II sau III la competitiile sportive internationale la care participa loturile nationale ale Romaniei.
 
Burse de merit 2022-2023
 
200 lei/luna pentru elevii care: 
- au obtinut media anuala generala de cel putin 9,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate/an in anul scolar anterior, cu exceptia elevilor din clasa a IX-a;
 
- au obtinut media de admitere in invatamantul liceal sau profesional de cel putin 9,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;
 
- au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene/zonale in cazul invatamantului vocational de arta ale competitiilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei;
 
- au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene ale competitiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei.
 
Bursa de studiu 2022-2023
 
150 lei/luna elevilor care: 
- provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie si care se incadreaza in cel putin unul dintre cazurile urmatoare:
 
a) au obtinut media anuala generala de cel putin 7,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, cu exceptia elevilor din clasele a V-a si a IX-a;
 
b) au obtinut, in clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;
 
c) au obtinut media de admitere in invatamantul liceal sau profesional de cel putin 7,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.

Bursa sociala 2022-2023
 
200 lei/ luna elevilor din invatamantul preuniversitar de stat inscrisi la cursurile cu frecventa, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.
 
 
Mai multe articole despre:
burse burse scoalare intarzieri burse elevi