MENIU

Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul ce va fi negociat în Planul de Redresare și Reziliență

Sorin Cîmpeanu și Cristian Ghinea

Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul de negociere pentru Planul Național de Redresare și Rezilență. Miniștrii Educației și Fondurilor Europene au transmis, miercuri, un comunicat comun în care au precizat că bugetul care va fi negociat cu oficialii Comisiei Europene, pentru programul "România Educată", va fi de 3,7 miliarde euro.

“Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane euro)”, au transmis, într-o poziție comună miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Fondurilor Europene, Ghinea.

Potrivit datelor oficiale, alocarea rezervată educației reprezintă peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. "Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană."

(...) Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană și componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR”, au mai transmis ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.