Edilii au ajuns la fundul sacului: vor să stingă lumina, la miezul nopții! 5 ore de NEGOCIERI fără niciun rezultat, la Guvern
Este situație disperată în țară. În sute de comune, primarii au decis să stingă lumina de la 12:00 noaptea, pentru a face economie. Edilii au ajuns la fundul sacului și nu își mai permit costurile cu iluminatul public. Așa că primarii comunelor au mers în această după-amiază la Palatul Victora, pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă, dar si ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Negocierile au durat cinci ore, dar nu ajuns la un acord, așa că discuțiile vor fi reluate mâine.
Aproximativ cinci ore au durat negocierile care au fost purtate la Guvern cu primarii, dar și cu reprezentanții mediului de afaceri, sindicate și patronate pe tema noilor taxe și impozite pe care statul vrea să le impună.
Primarii au atras atenția că nu mai au bani la bugetele locale și sunt, de asemenea, cazuri în care au decis să suspende iluminatul public.
Mai exact, sunt comune care opresc iluminatul public între orele 12:00 și 5:00 diminea'a pentru a face economie.
Au cerut Guvernului mai mulți bani la rectificarea bugetară. De asemenea, toți primarii au atras atenția asupra faptului că măsura reglementată de Guvern care spune că taxele și impozitele pe proprietate trebuie să se fac în funcție de grila notarială este una greșită. Edilii spuneau că sunt cazuri în care grila notarială ar putea să le aducă mai puține încasări la bugetul de stat.
Tot edilii au ceut ca aceste taxe și impozite să intre în vigoare nu de anul viitor, ci din 2024.
Sunt primari care nu renunță la pensiile speciale, însă spun că acest subiect nu a fost discutat astăzi.
De cealaltă parte, mediul de afaceri a cerut, astăzi, Guvernului ca nicio taxă să nu fie impusă din luna august, ci toate taxele să fie impuse începând cu ianuarie 2023.
Mediul de afaceri a atras atenția că măsurile luate de Executiv ar putea să le blocheze activitatea. Reprezentanții acestuia nu sunt de acord nici cu eliminarea impozitului specific pentru HORECA. De asemenea, cei din industria jocurilor de noroc cer ca operatorii să fie taxați iar câștigurile jucătorilor să nu fie atât de stric impozitate.
În domeniul construcțiilor, cei care au participat la negocieri au atras atenția că plafonul de 15.000 de lei pentru deducerile fiscale este unul care ar fi mai degrabă de preferat decât cel de 10.000 de lei pe care Guvernul vrea să îl stabilească. Dacă plafonul stabilit de Guvern ar intra în vigoare luna viitoare, firmele de construcții riscă să nu mai aibă forță de muncă.
Sunt o serie de modificări care au fost discutate, astăzi. Au fost criticate, mai degrabă criticate măsurile Guvernului. Mâine are loc o nouă rundă de negocieri,d e data aceasta la sediul Ministerului Finanțelor.
Guvernul le-a transmis participanților că va pune în dezbatere un nou text al ordonanței astfel încât taxele și impozitele să fie unele acceptabile, iar observațiile propuse să fie trecute în proiect.