MENIU

Dunărea a depășit cota de inundație la Brăila și Galați. Au apărut infiltrații în diguri

Creşterea nivelului Dunării a dus la apariţia de infiltraţii şi grifoane în digurile de pe braţul Măcinului şi de pe sectorul Călmăţui-Gropeni-Chiscani, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian. Dunărea a depășit cota de inundație și la Brăila, și la Galați. 

Potrivit ISU Brăila, pe sub braţul Măcin, situat pe teritoriul judeţului în comunele Frecăţei şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei, au apărut infiltraţii şi patru grifoane, care au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast, notează Agerpres.

Totodată, au apărut infiltraţii şi pe digul Călmăţui - Gropeni - Chiscani, unde, în anii trecuţi, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila au întâmpinat probleme din cauza bursucilor care au săpat vizuini în corpul digului pe zeci de kilometri, punând în pericol mii de hectare din incinta îndiguită.

Dunărea a depăşit vineri, la Brăila, cu 12 cm cota de inundaţie, situată la 610 cm, şi are un debit de 12.720 mc/s, potrivit informaţiilor furnizate de SGA.

Autorităţile sunt în alertă și la Galați, după ce Dunărea a depăşit cota de inundaţie la Galaţi, nivelul apei atingând, vineri, 602 centimetri, cu 7 unităţi mai mult ca joi. Câteva firme de pe malul fluviului au fost inundate, iar hidrologii prognozează că fluviul s-ar putea apropia de cota de pericol în două zile, scrie Mediafax.

Zeci de saci de nisip au fost aşezaţi, vineri, în diferite puncte ale falezei Dunării, dar şi în şantierul naval de la Galaţi după ce a fost depăşită, vineri, cota de inundaţie pe Dunăre.

O parcare şi câteva terase de pe malul Dunării au fost inundate, la fel şi punţile care fac legătura cu restaurantele plutitoare.

De asemenea, la punctul de trecere bac Galaţi-Tulcea maşinile sunt nevoite să treacă prin apă deşi punţile au fost înălţate.

Mai multe articole despre:
Galaţi Dunăre Brăila inundaţie