MENIU

Dulceață de ceapă, rețeta lui chef Hădean

Dulceață de ceapă, rețeta lui chef Hădean.

Pentru un borcan de 600-700 de grame, pe care-l puteți păstra în frigider vreme îndelungată, aveți nevoie de un kilogram de ceapă (roșie, de exemplu), trei căței de usturoi, două fire de ceapă verde, un ardei gras, o mână de mărar, 350-400 de grame de zahăr brun, un pahar de vin, două linguri de reducție de oțet balsamic (se găsește-n orice supermarket), puțină sare, două lingurițe de coriandru boabe, patru-cinci cuișoare și două oale/cratițe. Ceapa tăiată solzi și curățată de inimi (sunt mai tari, mai iuți și au într-un capăt partea din care ies rădăcinile, nu ne trebuie) se lasă la macerat o jumătate de ceas cu jumătate din cantitatea de zahăr.

Ardeiul cubulețe, ceapa verde rondele fine, usturoiul mărunțit se lasă să stea o jumătate de oră împreună cu cealaltă jumătate a cantității de zahăr.

Cele două cratițe/oale (una cu ceapă, una cu ardei&celelalte) se pun pe foc mic cu câte o ceașcă de apă. Se amestecă mereu în ele până se înmoaie. După ce s-a înmuiat ceapa, puneți peste ea condimentele zdrobite și reducția de oțet balsamic și amestecați în continuare (toată treaba asta durează cam jumătate de oră). Rețeta completă aici.