MENIU

Dublin, Irlanda:''Bloomsday'', celebrarea romanului ''Ulise'' de James Joyce, pentru prima oară online

james joyce bloomsday

În contextul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, cititorii literaturii lui James Joyce nu pot celebra Ulise (tradus la noi de Mircea Ivănescu) pe străzile din Dublin şi trebuie să se mulţumească cu o sărbătoare virtuală a romanului din 1904. 16 iunie a fost data la care protagonistul romanului, Leopold Bloom, rătăceşte prin oraş şi întâlneşte diverse personaje, atât reale cât şi fictive.

Prima sărbătoare ''Bloomsday'' în Dublin a avut loc în 1954 şi a intrat în folclorul literar irlandez. De atunci, capitala Irlandei a găzduit lecturi publice, spectacole şi puneri în scenă ale operei celebrului scriitor modernist. Deşi evenimentele obişnuite care marchează această zi nu pot avea loc în 2020 şi în acest an există o serie de producții culturale, postul RTE Radio 1 Extra difuzând o ediție de 30 de ore după celebrul roman, conform Agerpres.

Preşedintele Michael D. Higgins găzduieşte un eveniment virtual la reşedinţa sa, Aras an Uachtarain din Dublin, pentru a marca această zi. Site-ul online dedicat Festivalului Bloomsday oferă un program complet de piese de teatru, lecturi, poezie şi muzică în onoarea operei lui Joyce, cu sfaturi despre modul în care poate fi sărbătorită acasă această zi, dar şi un traseu digital al parcursului lui Bloom prin Dublin.

Mai multe articole despre:
irlanda literatura