MENIU

TREI avioane cu peste 60 de salvatori români, în Turcia, după cutremurele în lanț - Misiuni de căutare a supraviețuitorilor

TREI avioane cu peste 60 de salvatori români, în Turcia, după cutremurele în lanț - Misiuni de căutare a supraviețuitorilor

Echipa României de salvatori trimişi în Turcia în urma cutremurelor în lanț este formată din medici şi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti, ofiţeri DSU şi echipe de căutare-salvare cu câini. Trei aeronave  ajung luni în Turcia, a anunțat șeful Departamentulu ipentru Situații de Urgență - Raed Arafat. 

Echipele de salvatori români pentru Turcia sunt trimise în cadrul unei misiuni internaționale de sprijin pentru țara afectată de cutremure. Aeronavele militare vor decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni luni, 6 februarie, în jurul orei 15.00, cu destinaţia Adana, Turcia”, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Un al treilea avion va porni către Turcia, în misiunea de sprijin din România, care va decola de la Baza Otopeni, la două ore după primele două, a anunțat șeful DSU - Raed Arafat.

Primii salvatori din echipa specializată de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditată INSARAG și a tehnicii de intervenție, s-a îmbarcat în aeronavele C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, în cadrul Bazei Aeriene 90, Otopeni, în jurul orei 14.30-15.00. Alături de șeful DSU, a fost prezent și ministrul de Interne - Lucian Bode, la îmbarcarea salvatorilor.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a primit solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională. Prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR. Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania. 

În plus, grupul de 10 români care au solicitat ajutor din partea statului român urmează să fie repatriați tot luni, cu una din aeronavele care ajung în Turcia în cadrul misiunii internaționale de sprijin.

„România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei!

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din:
modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;
echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;
medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);
ofițeri de legătură din cadrul DSU.
În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.
Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.
Totodată, grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, aflați în Turcia, care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele amintite anterior.
***
Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, a transmis IGSU.

Seisme în lanț - Un nou cutremur violent, cu magnitudinea 7.6 Richter, a lovit Turcia și Siria