MENIU

Doliu uriaș în lumea artelor populare românești! S-a stins din viață artistul care a fost declarat Tezaur Uman Viu în anul 2021

Meşterul popular Dumitru Pop Tincu/ Foto: Facebook Teofil Ivanciuc

Meşterul popular Dumitru Pop Tincu, autorul a numeroase cruci din lemn însoţite de epitaf, majoritatea lor aflate în Cimitirul Vesel din Săpânţa, s-a stins din viaţă în urma unor probleme de sănătate.

"Azi ne-a părăsit, după o grea suferinţă, marele meşter Dumitru Pop Tincu din Săpânţa (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor şi poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureşean, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, cel mai cunoscut şi mediatizat creator popular maramureşean, cu nenumărate apariţii media începând de la New York Times la BBC, cu expoziţii de la Tel Aviv la Varşovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris...Albastrul de Săpânţa este, acum, mai întunecat, mai trist (...) Rămas bun, maestre!" a anunțat Teofil Ivanciuc, susţinător al turismului rural din judeţul Maramureş, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, cercetătorul Corina Isabella Csiszar, de la Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, a arătat că artistul a fost declarat Tezaur Uman Viu în anul 2021, deoarece era un veritabil purtător, creator şi păstrător de patrimoniu cultural imaterial, relatează Agerpres.

Cimitirul Vesel din Săpânţa este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Maramureş atât de români, dar şi de turiştii străini. Din anul, i-a fost dedicat şi un festival cultural organizat aproape anual - "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel".