MENIU

Doliu în lumea artistică din România. A murit un cunoscut membru al grupului umoristic Vouă

Foto/Arhivă

Dăn Caramihai, unul dintre carismaticii membri ai grupului Vouă, a murit duminică. Vestea morții lui Dănuț Caramihai i-a cutremurat pe prieteni și fani. Sicriul cu trupul artistului va fi depus, luni, la Capela Cimitirului Belu.„Ceremonia de la Crematoriul Vitan Bârzești va avea loc marți la ora 13:00”, a anunțat, pe Facebook, Ovidiu Mihăilescu, prietenul și colegul lui Dănuț Caramihai. 

Despre Grupul Vouă

În februarie 1982, Adrian Fetecău, pe atunci student în anul V al Facultăţii TCM a Institutului Politehnic Bucureşti, după ce a părăsit Cenaclul Lumină Lină, a înfiinţat Cenaclul Vouă. El a cooptat în formula iniţială a trupei 13 băieţi. Grupul era condus de Adrian Fetecău, secondat de Gelu Ocnaru şi Şerban Drăguşanu.

Tinerii artişti au susţinut un spectacol, în 1985, la Slănic Moldova şi au fost apreciaţi de actorul Constantin Codrescu în „Galele Amfiteatru“. După ce componenţa trupei a suferit modificări într-o jumătate de an, Vouă a devenit o constantă a mişcării culturale studenţeşti şi a avut, până la Revoluţie, 125 de spectacole cu casa închisă în Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, unde director era tot Constantin Codrescu.

 

În 1985, Cenaclul Vouă avea să devină Grupul Vouă.

Călin Hentea, în „Enciclopedia propagandei româneşti“, apărută în 2012, spunea despre Vouă că „au excelat, astfel, prin cântecele, gesturile şi mai ales textele lor «satiric-subversive», adesea excesiv de acide şi de transparente; nu o dată, studenţii dădeau nişte texte spre aprobare la partid şi ieşeau pe scenă cu altele, riscând diverse sancţiuni“.

Membrii grupului spun că cenaclul de muzică folk şi poezie nu a avut sprijinul niciunei instituţii a statului comunist şi a reprezentat o alternativă, o frondă autentică la atotputernica maşină de propagandă comunist-ceauşistă a Cenaclului Flacăra susţinut de CC al UTC.

Spectacol cu 10.000 de oameni în Regie

În mai 1989, casetele audio înregistrate clandestin ajunseseră să se vândă pe piaţa neagră. Vouă a susţinut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studenţesc Regie din Capitală, cu 10 000 de spectatori, cifră care reflectă popularitatea trupei în acel moment.

Primele momente de umor difuzate de Televiziunea Liberă pe 27 şi 28 decembrie 1989 au fost cu băieţii din Vouă, înregistrările fiind din două spectacole realizate în \"88 şi \"89 de echipe TVR, coordonate de Eugen Dumitru.

În 1990, grupul a realizat un turneu mamut în aproape toate oraşele ţării, coordonat de fostul impresar al legendarei formaţii rock Phoenix.

Dan Caramihai (centru) era membru Vouă din anii \"80. Foto/Grup Vouă

În anii 90, Vouă, care a suferit numeroase schimbări în componenţă, s-a axat pe show-uri în televiziune, aşa cum au făcut şi celelalte grupuri de umor care au „explodat“ după 1989.

Formula Vouă a anilor "90 este cunoscută pentru pastilele zilnice de la Antena 1, iar cea a anilor 2000 pentru sitcom-ul „Baronii“ de la Naţional TV.

După 2010, Vouă a devenit „companie teatrală“, a început să îmbine apariţiile televizate cu spectacole din ce în ce mai dese, revenind la „uneltele tradiţionale“ şi la „mediul tradiţional“, cel studenţesc. În „companie“ au revenit doi vechi colaboratori din anii"80, Ovidiu Mihăilescu şi Dan Caramihai.