MENIU

Documente secrete, date în vileag: Marina rusă, antrenată să atace cu rachete nucleare ținte din Europa, inclusiv România

Marina rusă, antrenată să atace cu rachete nucleare ținte din Europa. Foto: Profimedia

Rusia a pregătit navele sale speciale pentru a ataca ținte din Europa de Vest folosind rachete cu capacitate nucleară într-un posibil conflict cu NATO, conform unor documente secrete consultate de jurnaliștii de la Financial Times.

Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul, care ajungea mult dincolo de frontiera sa imediată NATO, plănuind o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Documentele au fost arătate jurnaliștilor de la FT de către surse occidentale.

Documentele elaborate în perioada 2008-2014 conțin hărți ce indică 32 de ținte NATO din Europa, vizate de flota navală. Acestea sunt pregătite pentru o prezentare destinată militarilor din țările aliate și nu au intenții operaționale. Planurile preconizează atacuri masive asupra Europei, incluzând baze militare din Germania, Norvegia, de pe coasta de vest a Franței, din Estonia și din Marea Britanie.

Printre obiectivele din România vizate de ruși se află portul Constanţa, podul Giurgiu-Ruse şi scutul antirachetă de la Deveselu.

Conform documentelor, Rusia este capabilă să transporte arme nucleare pe nave de suprafață, o abilitate care, potrivit experților, aduce cu sine riscuri considerabile de escaladare.

În documente se notează faptul că „manevrabilitatea ridicată" a marinei îi permite să efectueze „lovituri neașteptate și preventive”, precum și „lovituri masive cu rachete ... din multiple direcții" și că armele nucleare sunt „de regulă" destinate utilizării „în combinație cu alte mijloace de distrugere" pentru a atinge obiectivele Rusiei.

Analiștii care au examinat documentele au afirmat că acestea corespund evaluărilor formulate de NATO referitoare la amenințarea reprezentată de atacurile cu rachete cu rază lungă din partea marinei ruse, precum și la viteza cu care Rusia ar putea apela, cel mai probabil, la utilizarea armelor nucleare.

William Alberque, fost oficial NATO, în prezent analist la Stimson Center, subliniază faptul că numărul de ţinte de pe hărţile dezvăluite de FT reprezintă doar o mică parte, întrucât există de fapt „sute, dacă nu chiar mii de ţinte din toată Europa, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică”.

Anca Alexandrescu, dezvăluiri-bombă: „La Pantelimon au mai fost încă două cazuri de morți suspecte în ultimele 3 săptămâni”

Această abilitate a Rusiei indică faptul că toate țintele ar putea fi compromițătoare în cazul în care s-ar desfășura primele confruntări între forțele NATO și Rusia, în special în statele situate cel mai aproape de graniță, potrivit explicațiilor analiștilor și foștilor oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, Monterez, specializat în controlul armamentului.

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Documentele sugerează, de asemenea, că Rusia a reușit să mențină capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe nave de suprafață, în ciuda unui acord semnat în 1991 între Uniunea Sovietică și Statele Unite.

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără „rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafață și submarine”, respectiv „rachete ghidate antiaeriene cu focoase nucleare amplasate pe nave și pe coastă”.

Fișele de feedback, instrumentul prin care profesorii vor ajunge la mâna elevilor. Cadrele didactice se tem că elevii le vor folosi ca metode de răzbunare