MENIU

DNA a extins urmărirea penală pe numele Laurei Georgescu, șefa CNA, cu 34 de noi acuzații

<p>Laura Georgescu, şefa CNA</p>

DNA a extins urmărirea penală pe numele şefei CNA, Laura Georgescu, cu 34 de noi acuzații, printre care abuz în serviciu în formă continuată, dar și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Şefa CNA a fost audiată, joi, de procurorii DNA. Aceasta este urmărită penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar deschis anul trecut. Din primele informații, audierile ar avea loc în dosarul care vizează modul în care CNA a acordat licență unui post de televiziune deținut de primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. 

Update 14:00 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

GEORGESCU LAURA - CORINA, președinta Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
- abuz în serviciu, în formă continuată (17 acte materiale), 
- instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (17 acte materiale), se arată în comunicatul DNA, emis astăzi. 

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Față de aspectele menționate în comunicatele anterioare, actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat faptul că, în calitatea sa de președinte al C.N.A., suspecta Laura Georgescu a fost cea care a instigat, în perioada 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului C.N.A. și care au fost soluționate prin sancționarea a șapte posturi de televiziune.
Sintetizând rezultatul actelor de urmărire penală, s-au stabilit în legătură cu aceste noi aspecte, următoarele: 

În perioada respectivă, președinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea, cu amendă, a celor șapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori.


În concret, modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, iar pentru a se crea aparența de legalitate în privința acestor sesizări, parte dintre ele au fost lucrate într-un fișier „word” care păstra 

DNA: Șefa CNA, Laura Georgescu, aranja reclamații false chiar înaintea de difuzarea unor emisiuni


Update 13.25: La ieșirea din sediul DNA, ea a refuzat să facă declarații presei și s-a rezumat să afirme că este la dispoziția organelor de anchetă din momentul în care a fost pusă sub învinuire, scrie Agerpres.

Laura Georgescu este urmărită penal pentru abuz în serviciu. Georgescu a fost audiată, pe 5 septembrie 2014, mai bine de o oră, de procurorii DNA. La ieşirea de la audieri, aceasta a declarat că i-a fost adus la cunoştinţă faptul că este acuzată de abuz în serviciu şi că procurorii i-au cerut să depună probe.

"Toate acuzaţiile sunt nefondate. Sunt acuzată de abuz în serviciu", a spus Georgescu.

Întrebată dacă inenţionează să-şi dea demisia de onoare, aceasta a replicat: "Nici vorbă!"

Reamintim că în acelaşi dosar este urmărit şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, dar şi Narcisa Iorga, membru CNA. Ambii au fost pus sub acuzare, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că ar fi intervenit pe lângă mai mulţi membri ai CNA pentru a-l ajuta pe primarul municipiului Piatra Nemţ, Gheorghe Şefan, să obţină prelungirea licenţei postului de televiziune Giga TV.

 Ce spune comunicatul DNA din 2014

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 septembrie 2014, la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV. În consecinţă, a fost emisă decizia nr.483/2013, în care, după o foarte elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispoziţiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

    "După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale", informează Direcţia.

Potrivit DNA, din analiza materialelor existente la dosar s-a stabilit că, urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, preşedinte C.N.A., în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancţionat. Aceasta, în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie.   
    
"Potrivit datelor rezultate în urma efectuării de acte de urmărire penală, după aflarea deciziei de retragere a licenţei postului TV, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează societatea comercială deţinătoare a postului TV, a fost îndrumată de  Iorga Narcisa, membru CNA, suspectă în cauză, să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai C.N.A. urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului TV intenţionau să o formuleze.  Iorga Narcisa a indicat  ce oameni politici ar trebui  accesaţi şi capacitaţi, pentru ca aceştia, l-a rândul lor să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea.   În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc. Urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa,  reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o  determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa", se mai arată în comunicat.
    



 Vom reveni cu detalii.