MENIU

Directorul unei instituții fantomă, trai în lux pe bani publici. Acuzații grave la adresa șefului de la Centrul de Protecție a Plantelor București

Site-ul Centrului de Protecție a Plantelor București

Acuzații grave la adresa unui director de instituție publică din Capitală. Potrivit unui rechizitoriu DNA, peste 10 milioane de lei din bugetul Centrului de Protecție a Plantelor ar fi ajuns de fapt în buzunarul directorului Mihail Dan Grigore. Banii s-ar fi dus pe vacanțe de lux și bolizi. 

Pe de altă parte, Mihail Dan Grigore susține că acuzațiile care i se aduc nu sunt justificate. Jurnaliștii Realitatea Plus au încercat să obțină un punct de vedere de la Primarul Capitalei, dar fără succes. 

Potrivit rechizitoriului DNA, timp de aproape 10 ani, între 2007 și 2016, din bugetul Centrului de Protecție a Plantelor București peste 10 milioane de lei ar fi fost sustrași. Jurnaliștii susțin că, banii ar fi ajuns direct în buzunarele directorului care conduce de aproape 24 de ani instituția care se ocupă cu tratarea plantelor din Capitală. Acesta este bănuit că oprea surplusul obținut din vânzarea unor produse fitosanitare.

O înțelegere de acum 16 ani dintre Dan Grigore și afaceristul Petre Iancu prevedea ca directorul Centrului să cumpere produse fitosanitare (insecticid, erbicid și altele asemenea), la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață, de la cele trei  firme controlate de Petre Iancu: AGC Agrofert, Flore Agrofert și Penychim Forte. În unele cazuri, produsele erau supraevaluate chiar și de 3,5 ori, scrie Buletin de București.

Centrul din curtea Primăriei Generale mai trebuia să plătească și facturi fictive emise de cele trei firme, fără să primească nimic în schimb. Diferența dintre prețul pieței și prețul la care instituția cumpăra produsele fitosanitare era scoasă din conturile firmelor și dată directorului Mihail Dan Grigore sub forma unui „comision“. 

Propunere de arestare preventivă pentru președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu

De fiecare dată când Centrul de Protecție a Plantelor plătea o factură, Petre Iancu, se ducea la mai multe bancomate din București și scotea banii cash din conturile firmelor, câte 5.000 de lei o dată. Când se strângeau 50.000 de lei, se ducea în biroul directorului ca să-i înmâneze banii personal. 

Așa, între 2007 și 2016, au ajuns la directorul Centrului peste 10 milioane de lei, adică mai bine de două milioane de euro. Asta în condițiile în care bugetul anual al instituției a fost în medie, în tot acest timp, de 1,4 milioane de euro. 

Banii publici ajunși în buzunarele directorului au fost cheltuiți cu prima ocazie. Cu o parte din ei a plecat în vacanțe de lux. Mai precis a făcut 35 de călătorii, în peste 20 de țări, printre care și unele exotice cum ar fi Jamaica, Indonezia sau Caraibe. 

Anca Alexandrescu: Este foarte bine ce i s-a întâmplat lui Dumitru Buzatu, dar de ce abia acum?

În aceste excursii era însoțit de soția lui, Florentina Grigore. Primul sejur a avut loc în Mexic, în februarie 2007, an în care a avut nu mai puțin de opt astfel de excursii.

Directorul instituției fantomă, avere de nabab

Declarația lui de avere arată că deține o pensiune de aproape 1,5 milioane de euro la doar 6 kilometri de Castelul Bran și o casă de lux în Bragadiru. Potrivit jurnaliștilor de la buletin de București, tot cu bani din bugetul instituției, acesta și-ar fi cumpărat doi bolizi și ar fi fost în 35 de vacanțe de lux în 20 de țări, printre care și unele exotice precum Jamaica, Indonezia sau Oman.

Deși procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Dan Grigore în 2021, acesta este încă la conducerea instituției. La începutul acestei luni însă, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a pus în dezbatere publică proiectele de hotărâre pentru desființare a cinci instituții din subordinea Primăriei Capitalei, iar printre ele se află și Centrul de Protecție a Plantelor, care are atribuții similare cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement. 

Campanie uriașă de promovare a firmelor lui Umbrărescu. Baronul asfaltului, ținut în brațe și după tragedia de pe Autostrada Moldovei