Directorul Administrației Penitenciarelor despre reeducarea și comportamentul agresiv al deținuților
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Claudiu Bejan, a declarat marți că este nevoie de personal specializat pentru a reduce rata recidivei, pentru că în oameni nu se poate investi decât cu oameni.
"Până la urmă depinde cât de mult investești și în oameni nu poți să investești decât cu oameni. Trebuie să ai resursă umană specializată. Nu e suficient să ai psihologi, nu e suficient să ai asistenți sociali, nu e suficient să ai educatori, nu e suficient să ai consilieri de probațiune, este imperios necesar ca oamenii aceștia să fie specializați și dacă este cineva care are tendințe agresive, dacă este tentat ca după ce iese din penitenciar să se răzbune, să avem omul potrivit care să poată să îl determine să renunțe la aceste acțiuni", a spus Bejan la cea de-a XX-a Conferință a Directorilor de Sisteme Penitenciare și de Probațiune cu tema "Radicalizarea și alte provocări strategice".
El a menționat că ANP nu este singura instituție responsabilă pentru reducerea acestei rate, ci este nevoie de suportul întregii societăți.
"Trebuie să înțelegem că fără suportul comunităților locale, fără a oferi după eliberarea din penitenciar niște șanse reale celor care au plătit pentru ceea ce au greșit, nu vom reuși să reducem nici rata recidivei și nu vom reuși nici să-i transformăm pe cei care se eliberează în ceea ce ne dorim cu toții: adică niște cetățeni normali și, dacă vreți, pentru cei care sunt încă în penitenciar, niște exemple de succes", consideră directorul ANP.
În opinia sa, comportamentele agresive nu se pot diminua decât investind în educație, investind timp și resursă umană.
"Când ai doar 762 de educatori, psihologi și asistenți sociali nu cred că poți să investești foarte mult în educație, mă refer la a petrece timpul, a desfășura activități, programe cu 30.000 de deținuți, dar vă asigurăm că facem tot efortul ca să suplinim această lipsă prin faptul că îi pregătim și pe ceilalți, care fac de regulă supraveghere, să aibă un comportament care să țină mai mult de cel al educatorului, și nu de al supraveghetorului de pe secție", a mai spus Bejan.