DIICOT: Peste 50 de percheziţii la proxeneţi, cămătari şi evazionişti
Procurorii DIICOT efectuează joi, 23 iulie, peste 50 de percheziţii în Capitală şi alte judeţe din ţară, fiind vizate persoane acuzate de proxenetism, şantaj, cămătărie, trafic de persoane, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Călăraşi şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) acţionează, în această dimineaţă, în judeţele Călăraşi şi Constanţa, pentru a destructura o grupare infracţională organizată, specializată în comiterea infracţiunii de proxenetism. Până la această oră, oamenii legii au efectuat 12 percheziţii domiciliare în judeţ.
Potrivit poliţiştilor, sunt puse în executare 16 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea infracţiunii de proxenetism, cei depistați urmând să fie conduși la sediul DIICOT, pentru audieri şi dispunerea măsurilor procedurale ce se impun.
Din cercetările efectuate de oamenii legii a reieşit faptul că, începând cu anul 2010, tinerele racolate de pe raza celor două judeţe ar fi fost exploatate sexual pe teritoriul mai multor state europene (Spania, Franţa şi Germania), iar banii astfel obţinuţi ar fi fost însuşiţi de șapte membri ai grupării infracționale.
Acţiunea din judeţele Călăraşi şi Constanţa a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Jandarmeriei.
Grup de cămătari, destructurat de DIICOT
Tot azi, 23 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi procurorii DIICOT coordonează o acţiune în cadrul căreia sunt efectuate 20 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în şantaj, cămătărie şi în trafic de persoane. Acţiunea de amploare a fost susţinută de 220 de poliţişti.
În acest moment, au fost puse în aplicare 20 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, precum şi 25 de citaţii pentru martori.
Oamenii legii au documentat acest caz încă din luna februarie 2015. Cercetările arată că gruparea infracţională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relaţiilor de rudenie dintre membrii acesteia.
Majoritatea dintre ei sunt bănuiţi că ar fi folosit violenţa în comiterea infracţiunilor, provocând teamă şi încercând să câştige supremaţia în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi. Principala lor activitate era cămătăria, oferind împrumuturi unor persoane din anturajul lor sau recomandate de apropiaţi ai grupului.
În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate, dar şi dobânda aferentă care în toate cazurile depăşea valoarea împrumutului acordat, membrii grupării apelau la ameninţări la adresa victimelor şi familiilor lor. În cele mai multe cazuri s-a ajuns la acte de violenţă.
Anchetatorii mai arată că o parte din membri acestui grup ar fi recrutat, adăpostit şi transportat tinere, pe care le obligau să se prostitueze în Bucureşi şi Ilfov, iar sumele de bani pe care le obţineau în urma practicării prostituţiei erau împărţite în mod egal între aceştia.
Poliţiştii au anunţat că cercetările sunt continuate sub aspectul 6 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea de infracțiuni, cei depistați urmând a fi conduși la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Călăraşi, pentru audieri şi dispunerea măsurilor procedurale ce se impun.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieşit faptul că, începând cu anul 2010, tinerele racolate de pe raza celor două judeţe ar fi fost exploatate sexual pe teritoriul mai multor state europene (Spania, Franţa şi Germania), iar banii astfel obţinuţi ar fi fost însuşiţi de șapte membri ai grupării infracționale.
La activităţile de astăzi participă poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa, precum și jandarmi.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
Evaziune fiscală si spălare de bani, la malul mării
Totodată, descinderi au loc şi în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Buzău, Botoşani şi Bucureşti. Procurorii DIICOT efectuează 55 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane bănuiute de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul, în acest caz, se ridică la 11 milioane de lei.
Astfel, sun puse în executare nouă mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, cei depistaţii fiind conduşi la sediul DIICOT din Constanţa pentru audieri.
Procurorii arată că membrii grupării infracţionale, cetăţeni coreeni şi români, sunt bănuiţi că, în perioada 2012 – 2015, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, deţinute sau controlate de aceştia, ar fi contractat diverse lucrări, pe care, ulterior, le-ar fi subcontractat altor societăţi comerciale cu un comportament fiscal de tip fantomă, pentru a evita plata TVA. şi a impozitului pe profit aferente lucrărilor realizate.
Sumele de bani transferate pentru plata lucrărilor subcontractate în conturile societăţilor comerciale de tip fantomă ar fi fost retrase în numerar de unii din membrii grupului, acestea fiind remise ulterior liderilor.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile ale persoanelor bănuite. Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul de specialitatea al Serviciului Român de Informaţii (SRI).