MENIU

Diaconescu: Încadrarea politiștilor în sistem trebuie schimbată, iar ultrajul, pedepsit drastic

Fostul ministru de Externe și consilier prezidențial, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, în contextul știrii potrivit căreia doi polițiști de la IPJ Călărași sunt acuzați că au violat o minoră, în vârstă de 15 ani, că încadrarea personalului în instituțiile publice de apărare și ordine publică ar trebui schimbată, pentru ca astfel de cazuri să nu mai fie întâlnite. Mai mult, în condițiile în care responsabilitatea celor care activează în acest sector este mult mai mare decât valoarea socială lezată, Diaconescu este de părere că și sancționarea lor "trebuie să fie în egală măsură de două ori mai mare".

"Categoric da. Astfel de persoane nu mai trebuie să reintre în sistem. La nivelul unei instituții, menite să ne apere, e foarte important să primim toate asigurările că astfel de persoane nu vor mai ieși din sistem. Sigur că ultrajul, mai ales într-o societate care nu e suficient de reglată pe parametrii sistemului democratic, agresiunea verbală sau fizică împotriva unui reprezentant al instituțiilor de ordine și siguranță trebuie pedepsită foarte drastică. Responsabilitatea lor fiind mult mai mare decât valoarea socială lezată, evident că și sancționarea trebuie să fie în egală măsură de două ori mai mare", a declarat Cristian Diaconescu.

"Dincolo de toate întâmplările nenorocite, unde instituțiile trebuie să răspundă și să acționeze, față de victimă există, astăzi, un mecanism, o reacție rapidă a cuiva? Nu. Victima va conta cât timp presa ține discuția caldă", a mai spus Diaconescu. 

Pe de altă parte, fostul consilier prezidențial a explicat faptul că relația între valoarea juridică unui cod și succesul implementării prevederii penale este una complexă.

"Sistemul funcționează ceva mai bine decât în trecut. Eu aș pune accentul pe zona de implementare. Relația între valoarea juridică unui cod și succesul implementării prevederii penale e complexă. Nu automat un cod bun îți dă o societate noninfracțională. Intervine aici instituția și persoana celui care aplică legea. Din acest punct de vedere, societatea, în zona corupției, la un moment dat a ajuns la un grad de saturație atât de înalt încât, cum era natural, a apărut răspunsul din perspectiva instituțiilor", a adăugat Diaconescu.

În acest context, Diaconescu s-a referit și la anunțul ANAF privind demararea verificării persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, în această categorie intrând maneliștii, personalitățile publice, cămătarii, punctând faptul că în acea zonă, "semnalele nu sunt atât de încurajatoare".

"Faptul că astăzi descoperim că sunt o serie de indivizi care au o discrepanță enormă între avere și posibilitățile de a o oține poate părea ridicolă și faptul că instituțiile au trăit relaxat cu o astfel situație.... nu a făcut decât să ne arate mai cinici și să îi încurajeze să continue", a punctat Diaconescu.