MENIU

VIDEO | Dezastru în centrele pentru persoanele cu dizabilități. Pacienți legați de paturi – Inspectorii închid ochii

Sursa foto: Arhivă

Persoanele cu dizabilități din centrele speciale trăiesc în condiții mizere, iar conducerea și autoritățile sunt nepăsătoare în fața dramei a mii de pacienți. Este concluzia la care au ajuns inspectorii de la Consiliul de Monitorizare, după ultimele verificări în aceste instituții. Imaginile și informațiile care urmează vă pot afecta emoțional! 

În lunile iunie și iulie, inspectorii Consiliului de Monitorizare au descoperit nereguli grave în trei centre pentru persoane cu dizabilități. Pacienții erau ținuți în condiții inumane, degradante și tratați cu nepăsare.

Saltele murdare, bolnavi legați de paturi, mâncare ținută pe jos - sunt doar câteva dintre elementele care compun imaginea de coșmar din cetrele din toată țara.

La câteva luni după ce au semnalat toate aceste nereguli, inspectorii s-au întors pentru o nouă serie de controale neanunțate. Asta pentru a verifica dacă se iau într-adevăr măsuri. Schimbări majore s-au văzut însă doar într-unul dintre centre.

,,Dacă vrei să faci, poți să faci, dacă managementul a fost defectuos, așa cum s-a constatat, cum au constatat și cei de la DGASPC. Sunt rezultatele din vizita de monitorizare’’, a precizat Monica Dumitrescu, inspector.

Managementul poartă însă doar o parte din vină. Instituțiile abilitate care ar trebui să se ocupe de astfel de centre par să treacă cu vederea tratamentul inuman la care sunt supuși pacienții.

,,Am găsit contenționat un tânăr doi ani de zile consecutive. Vă dați seama să stai doi ani de zile contenționat continuu 24 de ore din 24… Inuman! Autoritatea Județeană de Plăți si Inspecție Socială a trimis o echipă formată din doi inspectori în control, deci cu două săptămâni înainte de a merge noi acolo. În prima vizită, ce credeți că au constatat cei doi inspectori de acolo? Au dat un punctaj de 81 de puncte din 83 posibile’’, a explicat Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare.

Din păcate, fără implicare serioasă din partea autorităților, situația din centre nu se va schimba prea curând. Aici își duc traiul mii de oameni care au nevoie de condiții mai bune și de tratament de specialitate pentru a duce o viață decentă în ciuda problemelor cu care se confruntă.