MENIU

Detașarea la Harghita a lui Radu Gavriș decisă de fostul șef al Poliției Române, suspendată de instanță

Comisarul-șef de poliție Radu Gavriș Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tribunalul București a suspendat decizia fostului șef al Poliției, Liviu Vasilescu, care l-a mutat la Harghita pe comisarul Radu Gavriș, adjunct la Poliția Capitalei.

 

Decizia de suspendare este executorie până când se va judeca fondul cererii, adică anularea deciziei de detașare.

Detașarea  lui Gavriș a fost făcută de Liviu Vasilescu înainte de a-și anunța oficial demisia de la șefia Poliției Capitalei, la 1 septembrie, în urma scandalului declanșat de întâlnirea pe care a avut-o cu liderii unui clan de interlopi. Scandalul a izbucnit după moartea fostului lider al clanului Duduianu, Emi Pian, și înmormântarea acestuia. Detașarea acestuia a fost urmată, după demisia lui Vasilescu, de reglări de conturi chiar în interiorul Poliției, când, pe 17 septembrie, procurorii DNA au fost chemați la Serviciul Omoruri pentru a investiga mai multe acțiuni suspectate de corupție.  

Liviu Vasilescu și-a anunțat demisia de la conducerea Poliției Române  pe fondul scandalului legat de întâlnirea sa cu interlopii din clanul Duduianu.

Comisarul-șef de poliție Radu Emilian Gavriș, fost prim-adjunct al șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, a fost detașat pe 1 septembrie să îndeplinească funcția de adjunct al șefului de la IPJ Harghita pentru următoarele șase luni, potrivit anunțului de atunci al Poliției Române.

La Harghita, Gavriș urma să aibă tot atribuții în domeniul investigațiilor  criminale, în care acesta este cotat ca unul dintre cei mai buni specialiști pe care-i are România.

Radu Gavriş a condus Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei până la 23 august 2018, când a fost numit adjunct la Poliția Capitalei. 

În ianuarie 2018, fostul ministru de Interne Carmen Dan îi cerea lui Radu Gavriş să facă „un pas în spate”, după ce acesta declarase într-un interviu că modificarea Codului penal în Parlament va duce la situaţii revoltătoare: ca un suspect de pedofilie să fie prezent la audierea victimei ori ca violatori şi criminali să nu fie pedepsiţi, pentru că imaginile filmate de camerele de supraveghere nu pot fi folosite de anchetatori. Declarația venea după „crima de la metrou”, din decembrie 2017, și după cazul „polițistului pedofil”. Cel din urmă, Eugen Stan, a fost prins de cei de la Omoruri în 72 de ore, stabilindu-se în acelaşi timp şi că suspectul are legătură cu alte trei cazuri.

Serviciul Omoruri, condus de Radu Gavriş, a rezolvat cazuri rămase cu autor necunoscut de mai bine de zece ani şi a reuşit să îl prindă pe Vitalie Proca, individul care a împuşcat un tânăr din Capitală cu un AK-47, în 2012. Iar în 2015, acelaşi serviciu condus de Radu Gavriş prelua un alt dosar de răsunet: ancheta în cazul incendiului de la Colectiv. Investigaţiile făcute de serviciul Omoruri s-au concretizat cu trimiterea în judecată a patronilor de la clubul Colectiv.