Detalii șocante din dosarul lui Florin Cițu: Avea ochii injectați și umezi, mașina mergea haotic, limita de alcool la volan, depășită de 2 ori
Au apărut noi date șocante despre momentul arestării lui Florin Cîțu în Statele Unite, în urmă cu 20 de ani. Actualul premier depășise de 2 ori limita de alcool din statul Iowa, iar polițiștii au declarat că acesta își conducea haotic mașina. Pe lângă amendă, Cîțu a fost nevoit să urmeze un curs de reeducare pentru șoferii care se urcă băuți la volan.
Potrivit dosarului, polițiștii l-au oprit în trafic pe Florin Cițu tocmai pentru că le-a atras faptul autoturismul care mergea haotic, nu respecta banda și avea fluctuații de viteză. În momentul în care a fost oprit, șoferul mirosea a băuturi alcoolice, a recunoscut că a băut, avea ochii injectaţi şi umezi. Cîţu avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0.161, limita legală fiind de 0.08, potrivit mediafax.ro.
În document, autorităţile din Iowa descriu ce au constatat la faţa locului:
„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 67...G în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară (....) în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161”.
Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0.08.
Cîţu a fost luat în custodia autorităţilor, chiar în acea noapte și i s-a stabilit o cauţiune de 1950 de dolari, care urma să fie plătită, având în vedere că acesta nu avea nici cash, nici garanţii.
În data de 14 decembrie 2000, procurorul american formulează oficial acuzaţiile la adresa lui Florin Cîţu: a încălcat Codul Penal din Iowa prin conducerea sub influenţă şi cu o concentraţie de 0.10 sau mai mare, menționând că are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare.
27-28 decembrie 2000: După ce a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîţu n-a mai ajuns în faţa judecătorului, fiind plecat în România pentru Sărbătorile de Crăciun. În schimb, avocatul său a depus o cerere pentru o nouă audiere a clientului său, având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA și i se aprobă audierea pe 8 ianuarie 2001.
6 – 8 ianuarie 2001: Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîţu ( 28 de ani la acea dată), reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, absolvent de universitate şi candidat pentru doctorat, decide să pledeze nevinovat și cere tot probatoriul, probe audio şi video, inclusiv date despre amprentare.
Pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R.Hronek stabileşte că Florin Cîţu urmează să apară în faţa Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineaţa, dar în acelaşi timp acesta stabileşte şi un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după amiaza, având în vedere că inculpatul Cîţu trebuie să îşi reafirme nevinovăţia sau vinovăţia. Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare.
18-24 ianuarie 2001: Centrul comunitar confirmă că Florin Cîţu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan
23 februarie 2001: Florin Cîţu se răzgândeşte şi informează instanţa că-și recunoaşte vinovăţia și acceptă inclusiv instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, munca neplătită în folosul comunităţii, trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării.
Pe 23 februarie 2001, Florin Cîţu cere instanţei ca să nu fie pronunţată nicio hotârâre cu privire la cazul său, în aceeași zi în care depune în faţa instanţei și acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
El afirmă că înţelege că pedeapsa maximă pentru infracţiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă şi-ar instala în maşină un dispozitiv de pornire a maşinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat, şi ar face dovada acestei instalări în faţa instanţei, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.
Florin Cîţu mai susţine în document că instanţa poate să-i ceară să facă muncă neplătită în folosul comunităţii şi că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar pentru 48 de ore, cu excepţia cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probaţiune.
Cîţu scrie instanţei că înţelege că judecătorul îl poate trimite la un curs împotriva alcoolului la volan, că acesta poate să-i impună să-şi facă o evaluare a „abuzului de substanţe”, să urmeze recomandările date, şi poate chiar să-l bage într-un program de prevenire a „abuzului de substanţe” în vederea educării.
De asemenea, Cîţu susţine că înţelege că trebuie să finalizeze o evaluare a „abuzului de substanţe”, pe cheltuiala sa, înainte de a se da decizia instanţei.
Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înţelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puţin 6 luni.
23 februarie 2001: „Pledez vinovat şi înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”. Cîţu acceptă amenda, acceptă încarcerarea 48 de ore, o taxă pentru Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri şi un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe. Evaluarea abuzului, trimisă la instaţă într-un plic „confidenţial”
Florin Cîţu recunoaşte în documentul semnat şi prezentat instanţei americane că, pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârşit infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinaţii” şi a avut o concentraţie de alcool de peste 0.100 sau chiar mai mare.
26 februarie 2001. Judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu:
„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influenţă pentru că a încălcat Secţiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, aşa cum arată evidenţa din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri) şi costurile judiciare
Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare şi cheltuielile judiciare.
Inculpatul este informat că instanţa poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanţei, la sfârşitul perioadei minime de neeligibilitate, o licenţă temporară restricţionată eliberată în baza Codului din Iowa Secţiunea 321J.20.
Instanţa constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanţe şi a participat la orice tratament recomandat.
De asemenea, inculpatul a participat şi a finalizat cu succes o şcoală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.
Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabileşte în cuantum de 2500 de dolari” este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.
Documentele puse la dispoziţie de autorităţile judiciare americane nu arată că Florin Cîţu a formulat apel la condamnarea primită, potrivit Mediafax.ro.