Descoperirea care poate pune tot ce ştim la îndoială. Cercetătorii au găsit-o într-un sat
O amuletă veche de 6.000 de ani a fost descoperită într-un sat din Pakistan. Amuleta reprezintă cel ai vechi exemplu al unei piese metalice fabricate prin aceeași tehnică pe care Agenția Spațială Americană (NASA) o utilizează în prezent.
Potrivit descoperă.ro, amuleta are o vechime de 6000 de ani și a fost descoperită în satul neolitici Mehragarh, din Pakistan, ea fiind considerată primul exmplu de turnare a metalului într-o matriță.
Artefactul a fost analizat ca parte a unui nou studiu, utilizându-se o tehnică cunoscută ca imagistică fotoluminescență pentru a detemina modul în care a fost fabricată. Procesul a implicat propagarea unei lumini pe artefact și măsurarea cantiății de lumină refractată. Deoarece materialele diferite reflectă diferite cantități de lumină, experiții au reușit să descopere materialul din care a fost realizat artefactul.
Materialul folosit pentru realizarea cuprului topit într-o matriță este cupru. Uimitor este că acestă tehnica a fost utilizată pentru crearea numeroaselor componente de pe Staţia Spaţială Internaţională şi roverul Curiosity.