Descoperire-ŞOC care schimbă tot ce ştiam despre viaţa extraterestră
O descoperire fără precedent a oamenilor de ştiinţă ar putea schimba cu 180 de grade tot ce ştiam despre viaţa extraterestră, scrie Daily Star. Până acum se credea că orice formă de viaţă depinde de elemente fundamentale ca apa, energia, oxigenul - dar se pare că nu este aşa.
Oamenii de ştiinţă au descoperit la kilometri adâncime sub suprafața Pământului o bacterie care s-a menținut izolată de razele soarelui și de orice alt lucru viu timp de milioane de ani. Se hrănește și se reproduce datorită energiei eliberate de elemente radioactive, cum ar fi uraniul prezent în stâncă.
Bacteria, denumită științific Desulforudis audaxviator, i-a surprins pe oamenii de ştiinţă pentru că supraviețuiește într-un mediu ostil pentru aproape toate celelalte forme de viață de pe Pământ.
Implicațiile existenței sale se întind până la căutarea vieții extraterestre- dacă viața poate persistă în interiorul Pământului, atunci lista de potențiale habitate străine ar putea include orice loc din spațiu.
"Cine spune că viaţa de pe alte planete nu are aceleaşi tipare? Este absolut neaşteptat că această formă de viaţă este susţinută integral de substanţe radioactive", a declarat cercetătorul Dimitra Atri.
În cazul în care teoria este veridică, acest tip simplu de microorganisme ar putea fi prezent peste tot, inclusiv în roci spațiale, care se lovesc ocazional de Pământ, potrivit Hotnews. Descoperirea a fost publicată în Royal Society Journal.
Dacă o astfel de bacterie se hrănește cu energia depusă de radiaţiile cosmice, iar cele mai multe raze sunt blocate de atmosferă, în mod paradoxal Pământul ar fi un loc ostil pentru o astfel de formă de viață.