MENIU

Descoperire alarmantă. „Lista neagră” a motivelor pentru care oamenii se îmbolnăvesc de inimă

Medicul cardiolog Minodora Bogdan spune că de vină este modul de viaţă al omului modern, arătând cu degetul în special către fumat şi sedentarism.

Dacă ereditatea şi istoricul familial de boală coronoriană precoce sunt nemodificabile, stilul de viaţă – sedentarismul, obezitatea abdominală (peste 92 de centimetri circumferinţa taliei la femei şi peste 102 centimetri circumferinţa taliei la bărbat), alimentaţia bogată în grăsimi de origine animală, dulciurile concentrate, prezenta diabetului zaharat, a hipertensiunii, valorile crescute ale colesterolului (în speciale ale LDL-colesterol, aşa-numitul ”colesterol rău”), creşterea trigliceridelor, scăderea HDL-colesterolului (”colesterolul bun”) sunt cauze ce pot determina infarctul la tineri”, afirmă medical pentru Adevărul.

„Cel mai frecvent factor de risc la tineri îl reprezintă fumatul. Marea majoritate a tinerilor care fac infarct fumează şi încă de la vârste foarte fragede. Un bărbat care fumează are un un risc de a face infarct miocardic de 10 ori mai mare decât un nefumător. O femeie fumătoare – de 4,5 ori mai mare decât una nefumătoare.

Pentru mine, un fumător miroase a moarte. fumătorii nu scapă cu viaţă după un infarct. De ce? Ei dezvoltă boală multi-vasculară. Nu scapă pentru că ”vecinii” inimii sunt şi ei bolnavi, adică sunt afectate şi vasele din jurul inimii. Dacă ”vecinii” sunt şi ei bolnavi, nu ai cine să te salveze”, mai spune medicul.

Alți factori de risc importanți sunt: Genetica, alimentația deficitară și lipsa de exerciții fizice sunt factorii de risc clasici pentru bolile de inimă, dar aceștia nu reprezintă decât o mică parte din modalitățile prin care, fără să știți, vă puteți afecta inima.

Dr. Jim Liu, cardiolog la The Ohio State University Wexner Medical Center, a declarat pentru Insider că, deși hipertensiunea arterială și diabetul sunt cei mai comuni factori de risc, programul de somn al unei persoane, datele demografice și chiar prietenii pe care îi are ar putea influența riscul de boli de inimă.

Bolile de inimă, principala cauză de deces din lume, înglobează o serie de probleme, inclusiv bătăi neregulate ale inimii, atacuri de cord, defecte cardiace și afectarea funcției inimii.

„Cele mai comune riscuri la care ne gândim sunt tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul, fumatul, dar pot exista și altele la care oamenii nu se gândesc„, a declarat Liu pentru sursa citată.

Iată 7 obiceiuri și factori mai puțin cunoscuți care ar putea să vă expună la un risc mai mare de boli de inimă

Pe lângăfactorii de risc prezntați mai sus, medicul cardiolog a spus că mulți oameni, mai ales tinerii, ar putea să nu fie conștienți de modul în care o rețea socială puternică este benefică pentru îmbolnăvirea inimă. Singurătatea, sau chiar menținerea în preajma unor persoane negative, face contrariul, sugerează cercetările.

Unele cercetări sugerează că prietenii răi îți pun inima în pericol, cum ar fi un studiu din 2015 asupra adulților mai în vârstă care a constatat că prieteniile negative sau competitive îi pun în pericol de hipertensiune arterială.

SURSA

Mai multe articole despre:
stil de viata boli de inima sedentarism