Descântecele de deochi. Ce trebuie să facă creştinii, potrivit preoţilor
Astăzi se practică descântecul, precum stingerea cărbunilor, rostirea anumitor cuvinte amestecate cu rugăciuni pentru bolnavi, care pretind că sunt vrăjiți. Preoţii îi sfătuiesc pe creştini să nu apeleze la descântători, ci să se apropie de Biserică.
Preoţii spun că pentru a izbăvi de vrăji, farmece şi deochi, creştinii trebuie: să cheme preotul acasă că să sfinţească locuinţa şi să citească rugăciuni pentru dezlegarea de vrăji, farmece şi deochi; să participe la Hramurile şi la Praznicele Împărăteşti la sintele mănăstiri şi Catedrale unde se citesc de către arhiereu rugăciuni de dezlegare; să plătească pomelnice la Sfintele Mănăstiri şi Biserici unde sunt pomeniţi de câte ori se săvârseste sfânta Liturghie şi celelalte slujbe.
Pentru deochi creştinii trebuie să ceară preoţilor să li se citească din Molitfelnic rugăciunea pentru izbăvirea de această suferinţă şi dacă nu este posibil acest lucru, atunci să se rostească de mai multe ori rugăciunea Tatăl nostru, până înceteaza suferinţa, fără a ţine seama de numărul de rostiri ale acestei rugăciuni.
Potrivit acestora, este greşit şi deci păcat să se apeleze la descântători pentru izbăvirea de a deochi, ori creştinul să rostească descântece sau să stîngă cărbuni în apă şi apoi să bea această apă ori să se rostească rugăciunea Tatăl nostru de un număr de ori fixat.
Dacă creştinul cuprins de suferinţă deochiului nu ştie sau nu poate rosti rugăciunea Tatăl nostru, această rugăciune poate fi rostită de un alt creştin până încetează suferinţă nefăcând nici un alt fel de gest sau rânduiala.