Vot în Camera Deputaților. Ioan Oltean poate fi reținut. Cătălin Teodorescu, salvat a doua oară
Camera Deputaților a aprobat miercuri cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ioan Oltean. În schimb, Cătălin Teodorescu a fost salvat de către colegii săi. Cei doi deputaţi au pledat nevinovaţi în discursurile pe care le-au susţinut în faţa colegilor.
UPDATE 15.30 - Cătălin Teodorescu își păstrează imunitatea. Cererea DNA a fost respinsa intrucat a primit doar 153 de voturi "pentru" si 110 impotriva. Era nevoie de 157 voturi "pentru", intrucat la vot au fost prezenti 312 deputati. Este a doua oară când deputații votează împotriva cererii DNA în cazul lui Teodorescu.
UPDATE 15.00 - Ioan Oltean poate fi reținut și arestat. Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv cererii DNA pentru încuviințarea arestării preventive.
186 de deputaţi au votat pentru arestarea preventivă şi 111 împotriva. Din numărul total de 382 de deputaţi, 318 au fost prezenţi, fiind exprimate 298 de voturi. Un vot a fost anulat.
UPDATE 14.55. Votul în cazul lui Ioan Oltean s-a încheiat. Peste puţin timp va începe votul pentru Cătălin Teodorescu.
UPDATE 14.30. A început votul în cazul lui Ioan Oltean.
UPDATE 13:20 Urmeaza ca la 13.25 plenul sa treacă la votul final pe legile de pe ordinea de zi. Ultimul vot va fi cel asupra celor două cereri DNA.
UPDATE 13.02 După ce a ieşit din plen, Ioan Oltean a spus: "Nu am nicio speranta. Nu mi-e teama, sunt pregatit pentru orice. ... Da, mi-am facut bagajul", scrie hotnews.ro.
UPDATE 12:45 În discursul pe care l-a susţinut în faţa colegilor, Ioan Oltean a anunţat că în opinia lui, cererea pentru arestare este neîntemeiată. Acesta a mai precizat că este regretabilă postura în care a ajuns, după 25 de politică:
"Este regretabil ca dupa 25 de ani de munca politica, de membru al Camerei Deputatilor, de vicepresedinte al Camerei, sa vin in asemenea postura. Va cer scuze pentru aceasta stare de fapt. Viata ofera si asemenea situatii si este important sa fii demn. Interventia mea nu se dorest a fi o pledoarie in favoarea nevinovatiei. Acest lucru il vori face in fata instantei de judecata. O asemenea masura exceptionala nu este in interesul cauzei, justitiei si dreptatii Am sa fac o scurta trecere in revista a starii de fapt. Evenimentele sunt intr-un conflict cu democratia, cu statul de drept, cu o justitie dreapta. Am sustinut statul de drept. Am sustinut fara nicio retinere justitia. Am cazut de acord cu procurorii DNA ca merg la sediu dupa ce ajung cu primul avion din Bistrita. M-au intrebat daca am masina sau daca sa vina dansii sa ma ia. La coborare am fost luat cu mandat, in mod abuziv pentru ca eram in drum spre DNA. Mi s-a explicat ca pentru rapiditate si pentru ca este trafic. Mi s-a cerut sa semnez un proces verbal la 10 minute dupa (ce i s-a adus la cunostinta ca este suspect - n.r.) in care eram inculpat. Ce sta la baza dosarului penal al carei parte sunt? Un denunt al unui preot din Chitila, dat in timp ce era incarcerat, pedeapsa pentru coruptie", a spus Oltean.
UPDATE: Dezbaterile pentru cererea de arestare a lui Ioan Oltean au început.
UPDATE: Ioan Oltean a dat publicității un comunicat în care își susține nevinovăția.
"1. Sunt acuzat în dosarul de mai sus ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă;
2. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator;
3. Nimeni nu ar trebui să accepte că o acuzaţie poate fi formulată întemeiat pe astfel de probe şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că un astfel de procedeu poate face din oricine victimă a unei sau a unor acuzaţii nedrepte;
4. Am solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe:
- Audierea şoferului meu, despre care denunţătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că am fost la biserică;
- Confruntarea acestei persoane cu denunţătorul;
- Confruntarea mea cu denunţătorul;
- Confruntarea dintre denunţător şi cele patru persoane despre care pretinde în prima declaraţie că se aflau la biserică, respectiv confruntarea dintre cele două persoane despre care se pretinde în a doua declaraţie – din noiembrie 2015 – că se aflau la biserică;
5. Afirm pe deplin responsabil că nu am fost niciodată în localitatea Chitila, nu am fost la biserica din Chitila, nu m-am întâlnit cu Rotaru Mihai, nu am primit nicio sumă de bani de la acesta şi nu am intervenit la nimeni în favoarea acestuia;
6. Am colaborat de la prima chemare a mea în faţa organelor de urmărire penală, am arătat că doresc să dau declaraţie şi lămuririle necesare, am solicitat probe relevante pentru stabilirea adevărului;
7. Cererea parchetului de a se încuviinţa de către Parlament arestarea preventivă este, în raport de poziţia adoptată de mine şi de cerinţele pe care legea le impune pentru a se putea dispune o astfel de măsură, lipsită de orice justificare. Urmărirea penală a început şi s-a derulat fără piedici determinate de starea mea de libertate, iar eu nu am cum să influenţez nicicum mersul anchetei;
8. Asigur pe toată lumea de dorinţa mea de a contribui la stabilirea adevărului şi finalizarea grabnică a cercetărilor. Sunt, de asemenea, convins şi asigur, de asemenea, pe toată lumea, că arestarea preventivă care trebuie să fie întotdeauna o măsură excepţională şi care să nu se transforme în condamnare anticipată, nu foloseşte nici cauzei, nici ideii de justiţie, nici adevărului", precizează comunicatul.
Aviz pozitiv în Comisii
Săptămâna trecută, deputații juriști au dat rapoarte de admitere la cererile pentru arestarea preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. DNA a cerut Camerei Deputaților încuvințarea arestării preventive a celor doi deputați, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru.
”Cineva a vrut să mă scoată din politică și acum sunt out. Am vrut să-mi dau demisia din funcția de deputat, dar m-am răzgândit. Camera Deputațiilor va încuviința arestarea preventivă și DNA-ul are calea liberă. Sunt totalmente nevinovat, nu am călcat niciodată în Chitila, în curtea bisericii și nu am luat niciodată bani de la Mihai Rotaru. Nu am luat bani de la nimeni, niciodată. Voi prezenta care e proba principală care mă face să credem că suntem în cazul unui denunț mincinos,, a declarat Ioan Oltean la un post de televiziune central.
Ioan Oltean, mesaj înainte de votul pentru arestarea sa. Ce va susţine în discursul său
Ioan Oltean a anunțat, vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Bistrița-Năsăud, că și-a depus încă de săptămâna trecută demisia din funcția de copreședinte al organizației județene și că îl va propune în locul său pe fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale din timpul guvernării PDL, Eugen Curteanu, care este în prezent prim-vicepreședinte al filialei PNL Bistrița-Năsăud.
Deputatul bistrițean a ținut să afirme că nu îi este teamă de arestarea sa preventivă, pe care o consideră iminentă. "Nu sunt un om căruia îi este teamă. Nu vă închipuiți că mi-e teamă de beciul domnesc, că mi-e teamă de cătușe. Nu îmi este teamă decât de Dumnezeu în lumea asta. Cu atât mai mult cu cât mă uit în ochii fiecărui om pe care îl întâlnesc, mă uit în ochii dumneavoastră și în ochii oricui vreți, pentru că nu mă simt vinovat de săvârșirea acestor fapte. (...) Sunt gata să mă duc să îmi ispășesc orice fel de pedeapsă; singurul lucru pe care îl vreau este ca pedeapsa să fie în consecința unei fapte pe care eu am săvârșit-o", a spus Oltean, citat de agerpres.ro.
Ioan Oltean a reiterat faptul că nu a fost niciodată în Chitila sau în biserica din Chitila și că din denunțurile preotului de acolo nu reiese că ar fi primit vreo sumă de bani, însă se consideră deja condamnat de către presă și de către opinia publică, motiv pentru care speră că îi vor face dreptate judecătorii.
"Știu că sunt condamnat, mai mult decât își închipuie alții. M-a condamnat presa, m-a condamnat opinia publică pe care presa a inflamat-o fără să cunoască realitatea, fără să am odată posibilitatea de a mă apăra. Nici nu vreau să fac telejustiție; tot ce am de spus de azi încolo o voi face în fața procurorului de caz și pe urmă în fața justiției. (...) Sunt condamnat într-un mod absolut nepermis. M-am obișnuit cu toate, sunt călit, sunt pregătit să suport absolut orice fel de consecință, de la oprobiul public până la pedeapsă", a afirmat deputatul PNL.
Ioan Oltean a recunoscut că "nu îi este ușor" în aceste momente față de familie, față de fiica sa și față de locuitorii județului Bistrița-Năsăud și a spus că va folosi zilele de libertate care i-au mai rămas pentru a-și pune lucrurile în ordine. Întrebat dacă crede că există șanse să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă, după ce va contesta decizia de arestare preventivă, Oltean a afirmat că aceste șanse sunt minime.