MENIU

Declaraţie ŞOC de la BNR: "De fapt, leul nu se depreciază, ci se apreciază"

<p>Adrian Vasilescu </p>

Leul a coborât în ultima săptămână la minimul ultimelor 9 luni, cotaţia de ieri anunţată de BNR fiind de aproape 4,48 lei. Cu toate acestea, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune că, de fapt, "leul nu se depreciază, ci se apreciază". Explicaţia mai jos.

Un simptom specific lunii decembrie, cu care ne-am întâlnit deseori în trecut, chiar dacă nu în fiecare an, şi-a făcut reapariţia acum vreo săptămână pe piaţa noastră valutară. Leul a manifestat o tendinţă de depreciere.

"De multe ori, privind departe se vede mai bine ce se întâmplă aproape. În Polonia, ţară a cărei piaţă valutară e privită cu interes sporit de analiştii noştri, cursul (zlot-euro) a fost luni de 4,1761 iar marţi a sărit la 4,1935, pentru ca mai spre seară să fi fost făcute tranzacţii la cursuri şi mai mari, până la 4,2360. Depreciere semnificativă. La fel în Ungaria. Aici, cursul (forint-euro) a fost luni de 307,86 iar marţi a sărit la 312,60;  spre seară, tranzacţiile au ajuns la un curs de 313,80. Prima observaţie demnă de a fi reţinută: simptomul se manifestă în toată regiunea", scrie Adrian Vasilescu în Ziarul Financiar.

A doua observaţie: în decembrie 2014, pe pieţele valutare din zonă, în perioada 9-16, lichiditatea a scăzut uşor. Şi monedele s-au depreciat. Ceea ce nu înseamnă că va fi aşa întreaga lună. Rareori, într-un lung şir de ani precedenţi, fluxul deprecierilor a durat o lună întreagă. Dar cauza e mereu aceeaşi: multe companii private dau concedii în masă ori chiar îşi întrerup activitatea între Crăciun şi Anul Nou.

"Contează nu ce ne arată calculele făcute timp de câteva zile, ci rezultatele dintr-un an întreg. Între ianuarie şi decembrie 2014, cursul leu-euro a urcat, apoi a coborât, un timp s-a mişcat în linie dreaptă, iar acum, trăgând linie, vedem că după o creştere cu 2,16 la sută timp de 12 luni, în cele şapte zile de depreciere din decembrie moneda noastră a pierdut 1,35 de procente. A rămas, deci, o apreciere de aproape un procent. De apreciere!", mai scrie consilierul BNR.

Mai multe articole despre:
Adrian Vasilescu curs euro curs BNR