MENIU

Declarați criminali de război de Ucraina, soldații din Bucea au fost decorați de Putin

Decizie controversată a președintelui Vladimir Putin. În timp ce comunitatea internațională prezintă tot mai multe probe privind comiterea unor atrocități de către soldații ruși, liderul de la Kremlin i-a decorat pe militarii care au acționat în localitatea Bucea, unde se vorbește chiar de genocid.

Brigadă acuzată de comiterea de crime de război în orașul ucrainean Bucea a primit un titlu onorific din partea președintelui Putin, relatează CNN, citată de AFP.

Liderul de la Kremlin a felicitat Brigada 64 de pușcași motorizați pentru "marele lor eroism și curaj".

"Această înaltă distincție vă recunoaște meritele deosebite, marele eroism și curaj în apărarea patriei voastre și în protejarea suveranității și intereselor naționale ale Rusiei", a spus Putin în scrisoare.

"Prin acțiunile abile și îndrăznețe din timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, personalul unității a devenit un model de urmat în îndeplinirea datoriei militare, curaj, devotament și profesionalism", a continuat scrisoarea.

Gestul președintelui rus este controversat, pentru că întreaga comunitate internațională vorbește despre crimele și atrocitățile îndreptate împotriva civililor din Bucea, iar numeroase înregistrări video și imagini din satelit par să confirme, în mare parte, suspiciunile. 

De altfel, la începutul lunii aprilie, Ministerul ucrainean al Apărării i-a numit pe militarii Brigăzii 64 criminali de război.