Decizie controversată în dosarul nou-născuților care au murit după ce s-au infectat cu nosocomiale în spitalul din Iași. Procurorii au clasat cazul
Procurorii au clasat cazul în care Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași era inculpat pentru ucidere din culpă. Magistrații spun că „nu a existat nu este suficientă simpla legătură de cauzalitate dintre faptă și deces”
Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași au dispus clasarea dosarului în care Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași era inculpat pentru ucidere din culpă, legată de decesul a doi nou-născuți infectați cu Klebsiella pneumoniae în noiembrie 2017, arată Hotnews.ro.
Decizia a fost comunicată familiilor la începutul lunii august, stârnind nemulțumirea acestora.
Cătălin Acasandrei, tatăl unuia dintre copiii decedați, a criticat vehement soluția procurorilor: „O soluție profund nedreaptă, care acutizează suferința familiei,” a declarat acesta, anunțând că va contesta clasarea.
Parchetul a argumentat că spitalul a respectat obligațiile privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, subliniind că „unitatea spitalicească inculpată (Spitalul Cuza Vodă n.r.) a respectat și a adus la îndeplinire obligațiile stabilite în sarcina sa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale.” Totuși, procurorii au recunoscut că măsurile privind supraaglomerarea secției au fost implementate abia după decesul celor doi nou-născuți.
Direcția de Sănătate Publică Iași a identificat mai multe cauze ale infectării, inclusiv supraaglomerarea secției și lipsa carantinării nou-născuților proveniți din alte județe.
În ordonanța de clasare, procurorul Daniel Ștefan Simion a concluzionat că „nu este suficientă simpla legătură de cauzalitate dintre faptă și deces sau vătămare pentru a contura cauzalitatea ca element de tipicitate al infracțiunii,” și că îmbolnăvirea pacienților cu infecții nosocomiale nu atrage automat răspunderea penală a spitalului.
Cu toate acestea, familiile afectate susțin că normele de igienă nu erau respectate în secția de Terapie Intensivă, iar măsurile luate de spital au fost insuficiente și tardive. „Pe durata internării a constatat că nu erau respectate normele de igienă,” a declarat una dintre mamele ai căror bebeluși au fost infectați.
În urma anchetei epidemiologice, s-au luat măsuri de extindere a secției și de crearea unui subcompartiment de carantină, însă abia după tragedie. Procurorul de caz a concluzionat totuși că managementul infecțiilor nosocomiale „a fost unul corespunzător,” iar punctul de plecare al infecției nu a putut fi stabilit cu certitudine.