MENIU

De ce trebuie să dormim minimum 8 ore pe noapte. Ce se întâmplă în organism în lipsa somnului

De ce trebuie să dormim minimum opt ore pe noapte.Ce se întâmplă în organism în lipsa somnului și de ce este bine pentru sănătate să respectăm aceste ore de somn.

Somnul contribuie la bunăstarea organismului în nenumărate forme, însă printre principalele beneficii aduse de somn se numără întărirea imunității și conservarea energiei în corp. De aici pornesc majoritatea beneficiilor secundare pentru un organism sănătos și activ.

De ce trebuie să dormim minimum opt ore pe noapte

Potrivit experților, avem neapărată nevoie de somn pentru a ne conserva energia. Mai mult, somnul ne ajută să reducem aportul caloric necesar, pentru că, în timp ce dormim, nevoile calorice ale metabolismuluii scad, ceea ce contribuie la o siluetă mai armonioasă. În concluzie, cercetările sugerează că opt ore de somn pot contribui la conservarea de până la 35% din energia de care vom avea nevoie în ziua următoare.

Alimente care produc arsuri la stomac. Nu trebuie consumate niciodată dimineața, pe stomacul gol

În ceea ce privește imunitatea, specialiștii susțin că o lipsă a somnului poate inhiba răspunsul imun al organismului și, în consecință, îl poate face mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. Atunci când dormim, corpul produce citocine, și anume proteine care luptă împotriva infecțiilor și a inflamației. Totodată, corpul produce anticorpi și celule imune, iar toate acestea, împreună, contribuie la un sistem imunitar puternic, gata să prevină bolile și să lupte împotriva bacteriilor dăunătoare.

Regenerarea celulară este un alt beneficiu important adus de un somn corespunzător. Așadar, se cunoaște faptul că, în timp ce dormim, corpul se autorepară și celulele se regenerează. Acest fenomen afectează în mod direct și alte procese importante din corp, printre care se numără repararea musculară, sinteza proteinlor, refacerea țesuturilor, a funcțiilor cerebrale și reechilibrarea hormonală. De asemenea, neuroplasticitatea este îmbunătățita prin regenerarea celulelor nervoase.

Cum să arați tânără chiar și după 50 de ani. Secretul femeilor japoneze

Atunci când dormim, sistemul glimfatic (sistemul limfatic al creierului, alcătuit din celule gliale), începe să “curețe” creierul de toxinele acumulate pe parcursul zilei precendente. Acest lucru ne ajută să ne păstrăm integritatea și acuitatea cerebrală și să facem față provocărilor intelectuale de zi cu zi, de la activitatea profesională, până la pasiuni, hobby-uri și probleme de ordin etic și moral cu care ne-am putea confrunta.

Mai mult, experții sugerează că somnul poate contribui la îmbunătățirea anumitor funcții cognitive, precum memoria, prin convertirea amintirilor de scurtă durată în amintiri de lungă durată și prin uitarea informațiilor inutile, care ar putea altfel aglomera sistemul nervos.

Nu în ultimul rând, somnul are un impact direct asupra bunăstării emoționale. Somnul este extrem de important pentru sănătatea emoțională deoarece, pe durata somnului, activitatea cerebrală crește în zonele care reglează emoțiile, ceea ce contribuie la echilibrarea acestora.

Efectele negative ale lipsei somnului

Lipsa de somn este asociată cu numeroși factori de risc importanți pentru sănătatea corpului și a minții. Printre aceștia se numără: hipertensiunea arterială, creșterea în greutate și obezitatea, rezistența la insulină și diabetul, creșterea nivelului de inflamație în corp, responsabil pentru afecțiunile celulare, creșterea nivelului de cortizol, adică a hormonului responsabil pentru stres, precum și creșterea activității sistemului nervos simpatic.

Fructele care îmbunătețesc vederea și au multe alte beneficii. Acum este sezonul lor

La fel cum ne preocupăm de ceea ce mâncăm și de nivelul de activitate fizică pe care îl facem în fiecare zi, este important să acordăm o atenție specială și igienei somnului, pentru o viață îndelungată, liniștită și sănătoasă.

 

 

sursa : qbebe.ro

Mai multe articole despre:
sanatate somn insomnie