MENIU

De ce riscă autostrada Piteşti-Sibiu să fie AMÂNATĂ în continuare

<p>Accident GRAV pe Valea Oltului</p>

Demararea lucrarilor pentru autostrada Sibiu - Pitesti este prioritara pentru statul roman in ceea ce priveste fondurile europene inaintea altor tronsoane de autostrazi pe care guvernul le-a enumerat in strategia din decembrie anul trecut. Informatia vine de la Ministerul Fondurilor Europene, si nu de la Transporturile lui Dan Sova, in contextul in care Comisia Europeana a criticat oficial si neoficial propunerile si variantele partii romane pentru exercitiul financiar european 2014-2020.

Totusi, desi este pusa de Comisia Europeana pe coridoarele prioritare si, mai nou, figureaza si pe documente ale guvernului ca prioritate pentru urmatoarele fonduri europene, autostrada Sibiu-Pitesti risca in continuare sa fie daca nu blocata, cel putin amanata substantial de catre autoritati, potrivit Hotnews.ro.

Declararea autostrazii Sibiu - Pitesti ca o prioritate, inaintea altor tronsoane agreate de guvern in strategia politica prezentata in parlament in luna decembrie, vine in contextul unor critici oficiale si neoficiale ale Comisiei Europene.

La capitolul transporturi si infrastructura, oficial Comisia Europeana nu a prezentat critici, cel putin nu public, cu toate ca guvernul Ponta, in decembrie anul trecut, a prezentat o strategie (asumata politic mai degraba) care trasa noile autostrazi prioritare pana in 2018, amanand poate cea mai importanta autostrada de la noi: Sibiu-Pitesti.

Neoficial insa, expertii Comisiei Europene au manifestat retineri si au formulat critici fata de planurile guvernului, lasand sa se inteleaga ca noile planuri si prioritizari de la Bucuresti nu vor primi sustinerea financiara nerambursabila de la Bruxelles

Guvernul tine sa realizeze cu orice pret Comarnic-Brasov si sa focalizeze tot traficul pe o autostrada scumpa si care va fi taxata.

Discutiile privind autostrada Comarnic - Brasov au fost de multe ori in oglinda cu cealalta traversare a Carpatilor, Sibiu-Pitesti, proiectul pe care primim cel putin 85% finantare europeana nerambursabila, dar care este in continuare amanat.

Cat priveste Sibiu - Pitesti, autostrada a fost declarata prea scumpa in repetate randuri fie de premierul Ponta, fie de ministrul Sova, ambii bazandu-se pe un studiu de fezabilitate expirat din 2008.

In 2012 la inceput, ministrul Transporturilor de atunci, Alexandru Nazare, a lansat licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate din 2008 pe autostrada Sibiu - Pitesti. Costul contractului era de circa 14 milioane de euro - valoare maxima estimata de CNADNR, si avea un termen de 10 luni.

Cu toate acestea, licitatia a fost anulata in noiembrie 2012 de catre guvernul USL de atunci, cu Ovidiu Silaghi la conducerea Transporturilor. Un an mai tarziu, intrebat de HotNews.ro de ce Guvernul a anulat licitatia, ministrul Dan Sova sustinea ca era vorba de un contract prea scump, de 28 de milioane de euro (n.r. in realitate 14 milioane de euro).

De atunci si pana acum, insa, nu s-a mai intamplat nimic. Cel putin nu oficial.

La audierile din parlament pentru investitura guvernului Ponta 3, ministrul Sova anunta ca s-a scos la licitatie actualizarea studiului de fezabilitate, insa in sistemul electronic al achizitiilor publice (SEAP - e-licitatie.ro), nici pana azi nu au aparut informatii cum ca CNADNR ar fi pornit o astfel de licitatie.

Mai multe articole despre:
null