De ce nu mucegăiesc chiflele de la restaurantele fast food. Experimentele șocante care arată chifle intacte la 14 ani după achiziționare
Un chiropractician din Nebraska a uimit internetul când a arătat un meniu Happy Meal de la McDonald"s, care avea deja doi ani de la data achiziționării. Produsele din acel meniu păreau să fie într-o stare nealterată, neatinse de trecerea timpului.
Prin acest exemplu, medicul a încercat să își convingă pacienții să evite astfel de alimente și să se îndrepte spre opțiuni alimentare mai sănătoase.
O altă poveste care a făcut înconjurul lumii, captivând atenția publicului, se referea la un burger vechi de 14 ani. David Whipple, deținătorul acestui burger pe durata unui deceniu, a avut intenția de a demonstra nepoților săi că mâncarea de tip fast-food este încărcată cu conservanți și substanțe chimice.
Datorită reacțiilor negative și preocupărilor exprimate de-a lungul anilor cu privire la calitatea alimentelor, reprezentanții McDonald\"s din Canada au căutat sfatul și consultanța doctorului Keith Warriner de la Departamentul de Știință Culinară și Asigurarea Calității de la Universitatea Guelph din Canada. În răspunsul său către un client curios, acesta a oferit o explicație cu privire la faptul că burgerii nu se deteriorează în mod evident.
„Adevărul este că hamburgerii, cartofii prăjiți și carnea de pui sunt alimente și mucegăiesc dacă sunt ținute în anumite condiții”, a declarat doctor Warriner, citat de Business Insider.
Mediul online abundă în videoclipuri și fotografii care atrag atenția asupra faptului că anumite produse de la McDonald\"s nu se deteriorează și rămân aparent intacte pentru o perioadă îndelungată, chiar și după data de expirare. Aceste imagini au alimentat speculații cu privire la prezența substanțelor chimice în aceste produse, ceea ce a determinat lanțul de fast-food din Canada să solicite sprijinul unui specialist pentru a contracara acest val de reclamații.
” În esență, microbii care cauzează procesul de putrefacție ne sunt asemănători: au nevoie de apă, nutrienţi, căldură și timp să se dezvolte. Dacă luăm aceste elemente, microbii nu se pot dezvolta și nu pot afecta mâncarea. De exemplu, hamburgerul de la McDonald’s pierde apă în timpul procesului de gătire și rămâne aproape uscat. Chifla, desigur, este făcută din pâine care pierde din umiditate și ea după ce este încălzită. Atunci când lași un burger într-o cameră, în condiții normale, acesta pierde și mai mult din umiditate, din moment ce procentajul mediu de umiditate din aer este de 40% în majoritatea locuințelor. Astfel, în absența umidității foarte ridicate, hamburgerul se usucă pur și simplu, în loc să putrezească, pentru că microbii nu au cum să crească și să înceapă procesul de putrefacție”, a explicat specialistul.