MENIU

De ce greșelile de ortografie nu înseamnă neglijență? Explicaţia ştiinţifică

Știința explică de ce greșelile de ortografie nu înseamnă neglijență

De ce e mult mai ușor să găsești greșelile din textele altor oameni decât din cele proprii? Nu e doar întâmplare, e știință.

Verificarea textelor e mai ușoară decât scrisul. Creierele noastre sunt, practic, mașini care procesează, astfel că ochirea greșelilor e mai simplă decât a formula și conecta gânduri complexe, scrie totb.ro.

Când scriem un text ficțional, de exemplu, folosim părți ale creierului diferite față de atunci când pur și simplu citim sau copiem, arată o cercetare a radiologistului Martin Lotze de la Universitatea din Greifswald, Germania. Pe măsură ce formulăm și încercăm să comunicăm idei complexe, părțile mai puțin importante ale procesului de scriere, precum ortografierea, trec în planul secund.

În al doilea rând, când ne uităm peste propriile scrieri, vedem ce vrem să vedem. Deci chiar dacă lipsește o parte importantă din informații – de exemplu, partea în care explici argumentul într-un eseu – tindem să nu observăm deoarece explicația e încă proaspătă în mintea noastră.

În concluzie, greșelile de ortografie sunt normale, mai ales în scrierea creativă.

 

Mai multe articole despre:
greşeli greşeli ortografie greşeli scriere