MENIU

De ce degetele de la mâini au dimensiuni diferite

Te-ai întrebat vreodată de ce degetele de la mâini au dimensiuni diferite? Iată o listă cu câteva teorii care îți explică care este motivul pentru care degetele de la mâini nu seamănă între ele și cum anume au evoluat mâinile oamenilor față de strămoșii noștri.

Oamenii de știință nu au reușit încă să stabilească o teorie universală care să explice care sunt factorii datorită cărora avem degete opozabile și de diferite mărimi. Însă, au căzut de acord asupra faptului că mâinile oamenilor au ajuns să arate ca în prezent în urmă cu 800.000 de ani.

Cum au evoluat degetele noastre de la mâini față de cele ale strămoșilor noștri

Se pare că mâinile strămoșilor noștri ar fi fost mult mai asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor moderni, a căror palme și degete sunt mult mai lungi. În plus, degetele lor sunt mai curbate, pentru a se putea cățăra mai ușor în copaci. Singurul dezavantaj este că nu au prea multă precizie pentru a strânge sau a ciupi ceva.

La oameni, mâinile au oase puternice de susținere. Acestor oase li s-a adăugat și un strat de grăsime care oferă o protecție suplimentară pentru mână și ajută, de asemenea, la prinderea obiectelor.

De asemenea, față de cimpanzei, degetul nostru mare are trei mușchi suplimentari, ce permit o opozabilitate completă și confortabilă.

O teorie sugerează că mâinile noastre spre deosebire de cele ale altor primate au evoluat pentru că avem nevoie de o capacitate mult mai bună de a apuca obiecte, altfel nu am fi putut construi și mânui instrumente și arme. Astfel, pe măsură ce instrumentele au devenit mai rafinate, mâinile noastre au evoluat până în punctul în care au ajuns să arate ca în prezent.

Altă teorie explică faptul că mâna poate poate fi folosită ca o armă, deoarece în momentul în care strângi degetele în pumn, vei observa că nu mai rămâne niciun spațiu liber, astfel vei putea lovi cu mai multă forță.

Sursă

Mai multe articole despre:
degete mâini