MENIU

De ce Coca-Cola din România nu are același gust precum Coca-Cola din alte țări

Coca-Cola este prezentă în mai mult de 200 de țări din întreaga lume, însă rețeta nu este aceeași peste tot, motiv pentru care apar tot felul de diferențe de gust. Dar de ce o Cola din România nu este la fel ca una din Statele Unite ale Americii?

Comisia Europeană a analizat 1400 de produse alimentare din 19 țări din UE pentru a vedea dacă chiar există un dublu în privința calității produselor vândute în Uniunea Europeană. Președintele Jean-Claude Juncker a anunțat în 2017 că vrea să determine dacă acest dublu standard în privința alimentației din UE este adevărat sau nu. Cu alte cuvinte, a vrut să afle dacă est europenii din UE consumă alimente mai proaste, cu ingrediente de calitate inferioară, decât vest europenii din Uniune.

Iar din păcate, răspunsul este da, produsele nu sunt aceleași pe toate piețele UE. Mai exact, 9% din produsele testate au avut compoziții diferite, deși ambalajul era la fel, iar 22% dintre aveau compoziții diferite, dar ambalajul era similar.

Dar să luam doar cazul clasic Coca-Cola. Există foarte mulți din România care consideră că băutura Cola consumată prin alte țări vestice precum Germania, Marea Britanie sau SUA are un alt gust față de cea de la noi din țară. Adevărul este că rețeta este diferită. S-au luat 18 sticle de Coca-Cola din 18 țări UE (Danemarca, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Spania, Franța, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia și Slovacia) și au fost analizate. Din păcate, România nu a făcut parte din studiu, dar rezultatele dezvăluie destul de multe.

În primul rând, diferă cantitatea de zahăr din 100 de grame. În unele țări avem de a face cu 10,6 grame de zahăr la 100 de grame, în altele 11,2 grame de zahăr. Asta face ca și valoarea energetică să crească (190 kj/100 grame sau 180 kj/100 grame). În România, valoarea energetică a 100 ml de Cola este de 180 kj.

De asemenea, în 14 țări din totalul țărilor analizate se folosește apă, iar în altele fie apă carbogazoasă, fie apă minerală carbogazoasă. În multe țări se folosește zahăr, iar în altele (cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Cehia sau Croația) sticla de Coca-Cola se folosește fructoză. De asemenea, în unele țări se folosește dioxid de carbon, în altele nu.

Cert este că Coca-Cola din țările din vest conține aceleași ingrediente, în timp ce rețeta este modificată pentru țările din est. Cei de la Cola spun că fac asta pentru că gusturile sunt diferite - unii oameni preferă îndulcitori în defavoarea zahărului, dar și pentru a menține prețurile mici.

Sursă