De ce avem ghinion în dragoste? Asta trebuie să faci pentru a alunga neșansa și să atragi norocul
Găsirea partenerului depinde de hazard, de întâmplare sau, mai popular spus, de noroc și ghinion? Cine sunt „ghinioniștii din dragoste”? Studii recente arată că peste 28% din femei si 20% din bărbaţi îsi găsesc cu foarte mare dificultate un partener de viață stabil.
In foarte multe cazuri, o mare parte din femei, ca si bărbaţii care îsi doresc un cuplu stabil nu pot rezista într-o relaţie mai mult de 1-2 ani, iar în cele mai frecvente situaţii numai câteva luni. Psihologii români si cei britanici si-au pus întrebarea în ce măsură acest lucru depinde de hazard, întâmplare sau, mai popular spus, noroc si ghinion si în ce măsură depinde de tipologia psihologică a acestor „ghinionisti în dragoste”
Studiile efectuate în ţara noastră au dovedit că hazardul sau jocul noroc-ghinion al presupusului destin flexibil este de numai 10%, restul depinzând de circumstanţele sociale si mai ales de comportamentul si atitudinea asa-zisilor ghinionisti în dragoste.
În mod straniu, 70% din femeile ghinioniste în găsirea partenerului de cuplu stabil au un aspect fizic foarte plăcut, iar peste jumătate din acestea erau chiar sigure de faptul că au o înfăţisare care place. Cu toate acestea, cele care se îndoiau de aspectul lor fizic tindeau să creadă că, dintr-un motiv misterios sau magic, bărbaţii nu se apropie prea mult de ele sau nu pot sta alături de ele foarte mult timp. Este bine să reamintim că cei mai mulţi bărbaţi care doresc o relaţie durabilă nu au ca principal criteriu de selecţie frumuseţea strălucitoare.
Fie că suntem sau nu constienţi, toţi purtăm o mască socială atunci când intrăm în contact cu cei din jur. În realitate, este vorba de felul în care suntem impulsionaţi să ne prezentăm în faţa oamenilor încercând să ne definim personalitatea, caracterul si uneori calităţile. Problema este că această mască pe care o purtăm poate fi deseori mult prea diferită de ceea ce suntem în realitate.
Chiar si în cazul în care avem un fond nativ sincer, în contact cu cei din jur putem adopta în mod inconstient o atitudine care este percepută a fi o mască prea opacă si care ne ascunde adevărata fire. Cei din jur care nu au suficientă intuiţie sau elementare cunostinţe de psihologie pot înţelege gresit că masca pe care o purtăm este de fapt o deghizare a unei firi nesincere, false, pline de lucruri ascunse sau defecte. Unele atitudini ale noastre conţin anumite semnale comportamentale care pot declansa o respingere instinctivă a celor din jur.
Astfel, spre exemplu, emotivii au tendinţa de a-si duce des mâna către nas, gură sau faţă. Acesti stimuli sunt percepuţi în mod inconstient sau constient drept un semn al nesiguranţei sau al unei firi ascunse, mincinoase. Ca urmare, desi emoţional se poartă natural, iar masca sa socială este transparentă, emotivul declansează automat o reacţie de respingere.
Pentru a nu crea astfel de confuzii, este indicat ca „masca” pe care o purtăm să fie asociată unei atitudini relaxate, degajate, în care trebuie să încercăm să ne stăpânim manifestările emoţionale, să încercăm să părem exact ceea ce suntem si să evităm să dovedim prea repede si prea evident calităţile noastre sau avantajele unei relaţii alături de noi.
Tot legat de atitudinea noastră generală, psihologii britanici au dovedit că la asa-zisii norocosi în găsirea unui partener stabil există o serie de discrepanţe între felul de a fi si felul în care se îmbracă, se machiază sau îsi aleg îmbrăcămintea si obiectele personale.
Astfel, s-a demonstrat că vestimentaţia sobră, clasică, atât a femeilor, cât si a bărbaţilor, nu generează încredere, asa cum se credea, decât în cazul unor anumite persoane. De asemenea, tot ca exemplu, decorarea casei cu bibelouri scumpe si biblioteci imense creează confuzie în rândul multor bărbaţi, dacă proprietara, adică viitoarea parteneră, nu pare a fi citit foarte mult.
Sursa: Revista Felicia