De ce au blugii capse la buzunare. Ce rol au în afara aspectului estetic
Blugii sunt considerați unele dintre cele mai rezistente accesorii vestimentare. Puțini și-au pus însă întrebarea de ce anumite zone ale blugilor au capse metalice.
Blugii rezistă la purtare şi sunt mereu în tendinţe, dar câţi dintre noi şi-au pus întrebarea dacă nu cumva capsele de la blugi au vreo întrebuninţare ascunsă? Cel mai probabil, am ignorat în mare parte banalele capse considerându-le doar parte a buzunarelor jeanşilor, dar ele sunt puse cu sens şi nu au un scop pur estetic, scrie Mediafax.ro.
Adevărul este că fără capse, blugii noştri s-ar găuri sau s-ar rupe. Contribuţia capselor la istoria blugilor - şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea - este covârşitoare. Mai mult, capsele au dus la crearea blugilor. În timpul Goanei după aur în 1870, municitorii purtau blugi pe şantiere, dar aceştia nu erau rezistenţi şi se rupeau sau se descuseau. Din această cauză, soţia unui muncitor s-a dus la croitorul Jacob Davis şi l-a rugat să-i croiască soţului său o pereche de blugi pentru muncă care să nu se rupă atât de uşor, transmite The Independent, citat de Mediafax.ro.
Astfel, lui Davis i-a venit ideea de a echipa blugii cu capse în zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Capsele au ţinut la loc materialul iar astfel pantalonii s-au uzat mult mai greu.
Pentru că buzunarele sunt cusute peste materialul blugilor, ele au nevoie de o întăritură pentru a fi rezistente la purtare şi la rupere, de aceea, buzunarele sunt garnisite cu capse. Capsele blugilor sunt folosite în industria denim-ului încă de la începuturi şi au fost patentate de Levi Strauss pe 20 mai 1873. Restul e deja istorie.
Articolul complet, pe Mediafax.ro