De ce plătești 3.000 de lei pentru un smartphone High-End
Ce aduce în plus un smartphone high-end? De ce am plăti 3000 de lei pentru un smartphone recent apărut? Cu ce ne ajută faptul că are un ecran de 5 inci și nu de 3,5? Ține bateria mai mult la un smarpthone mai scump? Cu ce mă ajută pe mine ca utilizator un smartphone mai scump? Acestea sunt doar o parte din întrebările pentru care ne-am gândit să realizăm un astfel de material. O mică parte, ce e drept.
Mulți dintre apropiați și mulți alți cititori ne întreabă dacă merită să plătească mai mult pentru a își achiziționa un smartphone mai bun, iar răspunsul nu este niciodată simplu. Poate fi destul de simplu să întrebi un posibil client sau chiar și un prieten ”Chiar ai nevoie de el?”, însă această întrebare îi poate nedumeri și mai mult. De cele mai multe ori, nu avem nevoie de el, însă îl vrem! Și știm bine că, atunci când ne dorim ceva, vom găsi cele mai bune motive să și cumpărăm.
Sunt multe situații și nu există niciodată un răspuns clar pentru nici una din ele. Vom vorbi, așadar, de clasificarea smartphone-urilor, de tehnologia care se ascunde în spatele acestora și despre procesul de producție. Sperăm să înțelegeți cel mai bine de ce este sau nu este un smartphone scump alegerea ideală.
Clasificare smartphone-uri
Este bine să știm că smartphone-urile se clasifică în trei mari categorii: Low-End, Mainstream și High-End. Cele trei categorii se întrepătrund, desigur, și nu există o delimitare clară între ele, ci mai mult una impusă de prețul pe care îl plătește utilizatorul. La fel ca orice alt produs din industria de IT&C, smartphone-ul se caracterizează prin performanța pe care o oferă și prin funcțiile pe care le aduce în plus față de alte modele.
Segmentul Low-End este compus în primul rând din dispozitive ieftine, al căror preț de retail, fără abonament, este până în jurul sumei de 600-700 lei. Această limită este impusă mai degrabă de operatorii GSM, cei care oferă aceste dispozitive gratuit pentru abonamentele de valoare mică. Cele mai multe au un procesor single-core sau chiar dual-core la 1-1.2 GHz, 512-768-1GB de memorie RAM și un display de maxim 4 inci. Aici putem discuta de rezoluție, puține dintre aceste dispozitive ajungând la 1280×720 pixeli. Conectivitatea este desigur limitată, nu există un modul NFC, nu există WiFi 802.11n și foarte puține modele sunt compatibile 4G. Chiar și acelea sunt limitate hardware la viteze de maxim 50 Mbps. Citeste mai mult pe playtech.ro.