De când ar putea beneficia fermele de subvenție la energie. Anunțul ministrului Agriculturii
Adrian Chesnoiu anunță că s-a discutat în ședința de guvern acordarea unei subvenții pentru acoperirea creșterii costurilor cu plata facturilor la energie pentru ferme și firmele din industria agroalimentară. Ministrul spune că-și dorește ca decizia să intre cât mai repede în vigoare, termenul prevăzut fiind începutul lunii februarie 2022.
„S-a ridicat problema din industria agroalimentară, un sector vital pentru economie, foarte afectat de creșterea prețurilor la energie. Balanța comercială a României nu arată bone, importăm mult, iar un factor în plus, cum este creșterea prețurilor la energie, ne vulnerabilizează și mai mult.
Propunerea pentru agricultură și industria alimentară este ca acest ajutor să vină din februarie 2022. La gaze și energie electrică trebue să venim cu pachetul de compensare, astfel încât să diminuăm ponderea acestora în costul de producție. Subvenția este undeva la 20% din factură.
Mâine dimineață la ora 8 voi avea o discuție cu cei de la Azomureș. Am solicitat să putem interveni în sprijinirea unui actor cheie în agricultură, pentru că firma este producător de fertilizanți. Încă se anlizează soluțiile pentru sprijinirea acestor producători.
Trebuie să analizăm pe termn scurt unde am identificat această soluție. Avem analize care să nu greveze pe capitalul fermierilor și celor din industria agroalimentară. Pe de altă parte, ne dorim să avem linii de finanțare din PNRR, pentru a asigura independeța energetică a fermelor și a firmelor din industria agro.
Am aprobat compensarea de 1 la 1 până la 200 kw, ceea ce ar face fezabile multe ferme. Vrem să lansăm linii de finanțare către fermieri. Trebuie să avem grijă cu liniile de producție, în special cele solare, pentru că nu putem scoate din uz terenuri agricole pentru a le transforma în zone de producție de energie.
Presiunea este uriașă pe piața din UE. Toate statele membre au ridicat problema cu industria creșterii porcului. UE a spus că analizează, dar încă nu s-au stabilit măsuri. Toate statele membre iau decizii si au măsuri de sprijin pentru fermieri, deci e nevoie de derogări acolo unde nu se poate interveni.
România produce materie primă, trebuie să o procesăm la noi, iar transformarea în produse finite să fie prioritatea statului”, a declarat Adrian Chesnoiu în emisiunea „Culisele Statului Paralel”.