MENIU

Dan Şova, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

<p>Dan Sova</p>
Dan Şova, miruit &icirc;n Parlament

Dan Şova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă. Fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Fostul ministru Dan Șova a fost condamnat de judecătorii Inaltei Curți la trei ani de inchisoare cu executare, anunță Realitatea TV. Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecatori de la Curtea Supremă. 

În aceeaşi cauză, fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Un procuror de la DNA a cerut marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnarea, în dosarul CET Govora, a fostului senator Dan Șova la închisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influență și confiscarea sumei de 100.000 de euro.

Potrivit dosarului, Dan Şova ar fi pretins, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, 5.000 de euro pe lună de la denunţătoare, în schimbul intervenţiei sale pentru încheierea unui contract de asistenţă juridica cu casa de avocatură a denuntatoarei. Şova ar fi primit în total 100.000 de euro.

DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

Concret, potrivit procurorilor, în cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

În aceeaşi perioadă, Dan Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA.

Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost folosiţi pentru plata unui imobil cumpărat în Bucureşti.

Completul care a judecat această cauză este format din Ștefan Pistol, Ana Maria Dascălu și Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre același complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că Ana Maria Dascălu se va pensiona la data de 31 octombrie, iar martorii trebuie reaudiați în prezența noului judecător.

Mai multe articole despre:
Dan Şova