MENIU

CCR: Legea prin care profesorii din preuniversitar primesc statut de autoritate publică, neconstituțională

profesor Foto: pixabay.com

Curtea Constituţională a României a decis, marți, că este neconstituțională Legea prin care profesorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică, iar agresorii cadrelor didactice, adică elevii, părinții, pot fi sancționați pe baza declarațiilor profesorilor. Curtea a dat dreptate PNL, USR şi Avocatului Poporului, care au obiectat că, potrivit Legii, noile „puteri” ale cadrelor didactice pot duce la abuzuri grave din partea acestora, dezechilibrând relația profesor-elev.

 

Curtea Constituțională a avut, marți, pe ordinea de zi a ședinței de plen, analiza mai multor sesizări de constituționalitate, printre care Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei. CCR a conexat cele trei sesizări care au vizat această lege și a decis:

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

Este vorba de Legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală conține prevederi care pot „conduce la abuzuri greu verificabile”, apreciază USR și PNL, care au atacat, în luna februarie, proiectul la Curtea Constituțională. Potrivit obiecțiilor acestora, noile prevederi ale proiectului „ar face ca litera legii să fie aplicată diferit între profesori și ar produce dezechilibre în relația dintre profesori și elevi, mai ales când aceștia din urmă sunt victime ale unor abuzuri exercitate de către profesori”.

În plus, PNL și USR reclamă că legea încalcă prezumția de nevinovăție, în cazul elevilor. În cazul unui incident în care elevii sunt victime ale unor abuzuri exercitate de către profesori, va conta numai declarația cadrului didactic în fața celei a elevului, mai precis profesorul se va bucura de prezumția de veridicitate până la proba contrarie. Prevederile legii încalcă dreptul persoanei de a fi considerată nevinovată până la o hotărâre definitivă de condamnare; prin lipsa prezumției de nevinovăție, persoanei îi pot fi afectate dreptul la demnitate și integritatea reputației, ca urmare a faptului că poate fi supusă oprobriului public, se mai susține în sesizarea la CCR.

Și obiecțiile Avocatului Poporului sunt legate de încălcarea principiului securităţii raporturilor juridice prin care noua lege adoptată de parlamentari atribuie activităţii didactice caracterul unei activităţi desfăşurate în regim de putere publică, iar, pe de altă parte, creează o neclaritate în ceea ce priveşte statutul funcţiilor didactice în general.

„Activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică şi, pe cale de consecinţă, nici structurile care prestează servicii publice de învăţământ nu sunt autorităţi publice, ci instituţii publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speţă servicii de educaţie pentru copii şi tineri”, susține Avocatul Poporului.

„Un alt motiv de neconstituţionalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control”, se mai susţine în sesizarea la CCR.

La începutul lunii februarie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Proiectul inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat de senatori cu 76 de voturi "pentru", 25 "împotrivă" şi două abţineri. În Camera Deputaților, proiectul a fost adoptat tacit. 

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, spune că este nevoie de noi atribuții pentru profesori pentru că „în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.