MENIU

Cum vrea Ponta să recupereze prejudiciile din dosarele penale

<p>Cum vrea Ponta să recupereze prejudiciile din dosarele penale</p>

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, la Ministerul Justiției, cu ocazia lansării în dezbatere a proiectului de act normativ, privind înființarea unei Agenții specializate care să se ocupe de recuperarea bunurilor, constatate ca fiind prejudicii în cadrul proceselor penale, că "trebuie să avem o agenție care să se preocupe doar de acest lucru" și că nu exclude "ideea adoptării unei ordonanțe", în acest sens, informează Realitatea TV.

"Am vrut să fiu prezent la momentul public de lansare în dezbatere a proiectului de act normativ privind înființarea Agenției. Termenul stabilit în Guvern era sfârșitul lunii martie. Important este ca acest proiect care a fost discutat cu cât mai mulți parteneri, consultanți externi să fie în dezbatere publică să vedem dacă Ministerul Justiției are ceva de îmbunătățit și, în final, să trimitem proiectul fie către Parlament, fie dacă constatăm că este o cauză de urgență, nu exclud absolut deloc ideea adoptării unei ordonanțe, cu precizarea că trebuie să fie, fiind vorba de drepturi personale,  trebuie să avem grijă ca să nu existe după aceea contestații. Calea cea mai sigură este cea a adoptării în Parlament. Contează să avem o agenție specializată și să nu vărsăm în cadrul ANAF-ului această activitate cu totul și cu totul specială de recuperare a bunurilor constatate ca fiind prejudicii în cadrul proceselor penale", a spus Victor Ponta.

Premierul a ținut să precizeze că "este evident că sistemul nu a funcționat și nu avea cum să funcționeze, în condițiile actuale și nici nu va funcționa vreodată (...) dacă îl facem de la început corect".

"În activitatea ANAF, creanțele rezultate din hotărâri judecătorești reprezintă undeva 1 la sută de recuperat. Restul creanțelor fiscale sunt de vreo 18 miliarde de lei. Trebuie să avem o agenție care să se preocupe doar de acest lucru. Cred foarte tare că, într-adevăr, doar pedeapsa penală fie privativă, fie neprivativă de libertate nu este eficient din punctul de vedere al rezultatului social, dacă nu se recuperează prejudiciul. Sunt cu totul de acord cu opinia că mai întâi trebuie să iei banii celui care comite o faptă penală. Fie că e vorba de corupție, fie că e vorba de evaziunea fiscală, în special, care mă preocupă ca șef al Guvernului, combatarea acesteia, toate celelalte infracțiuni care presupun prejudicii materiale. Este evident că sistemul nu a funcționat și nu avea cum să funcționeze, în condițiile actuale și nici nu va funcționa vreodată sistemul decât dacă îl facem de la început corect și anume: de la momentul instituirii sechestrului de către procuror până la momentul în care se consemnează într-o hotărâre judecătorească definitivă, valoarea prejudiciului și momentul executării de către agenție", a mai spus Ponta.