MENIU

Cum şi-ar putea RECUPERA ROMÂNIA DATORIILE ISTORICE: "Trăim cu miliarde virtuale"

Cum şi-ar putea recupera România datoriile istorice

Răzvan Oraşanu, director de cercetare SAR, a declarat la REALITATEA TV în cadrul emisiunii Perspectiva că România şi-ar putea recupera datoriile istorice, însă o hartă completă a acestor lucruri nu există încă. De altfel, Radu Golban, doctor în economie, a precizat că recuperarea datoriilor ar putea fi posibilă doar dacă la nivel naţional s-ar înfiinţa o agenţie care să se ocupe de acest lucru.

"Nu o să ne preocupăm noi să recuperăm datoriile lui Ceauşescu", a spus Răzvan Oraşanu, director de cercetare SAR, la REALITATEA TV în cadrul emisiunii Perspectiva, precizând că pentru acest lucru este nevoie de cercetări în arhive.

"Ai nevoie de a cercetări în arhive. Când chestiunea devine interstatală atunci situaţia trebuie să fie şi mai documentată. Sunt diverse tipuri de situaţii şi o hartă completă a acestor lucruri nu există. Un bilanţ al lor complet nu există. Noi trăim încontinuare cu o cifră impresionantă de datorii din Egipt sau alte ţări. Trăim cu miliarde virtuale", a spus Răzvan Oraşanu la REALITATEA TV.

Pe de altă parte, doctorul în economie RADU GOLBAN a declarat la REALITATEA TV că alte ţări au creat un precedent deja în recuperarea datoriilor istorice şi că ar trebui să le urmăm exemplul.

"Noi din principiu avem o atitudine reticentă, de a nu supăra pe nimeni. Ar trebui să fie înfiinţată o agenţie naţională pentru studierea acestor datorii.

Şi Germania a avut o astfel de agenţie, după război. Am putea avea o autoritate naţională unde să se centralizeze aceste datorii. Există un set de inginerii financiare care ar putea ajuta ca aceste datorii să nu mai fie un mit istoric. Nu avem abilitatea, interesul de a recupera ceea ce este al nostru. În schimb, atunci când trebuie să ne plătim datoriile suntem foarte riguroşi. Nu este sănătos!", a spus Radu Golban la REALITATEA TV.