MENIU

Cum se vede moartea Regelui Mihai la Săvârșin și ce povestesc oamenii locului despre Majestatea Sa

Anunțul că Regele Mihai a murit a căzut ca un trăsnet pentru locuitorii din Săvârșin. Din 2001, când s-a (re)întors la Săvârşin după ce a fost forţat să abdice, în anul în care şi-a recuperat proprietăţile în justiţie, nu a fost Crăciun fără ca Familia Regală, în frunte cu Regele Mihai I, să fie în mijlocul săvârşinenilor. A devenit o tradiţie să primească la Castel, lângă bradul împodobit, cetele de colindători şi să împartă cadouri familiilor nevoiaşe.

Oamenii au ieşit pe uliţă şi rememorează, cu nostalgie, fragmente din întâlnirile avute cu Regele Mihai.  Primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, este printre puţinii oameni din localitatea de pe Valea Mureşului care a avut privilegiul de a sta, pentru ultima oară, la aceeaşi masă cu Regele Mihai I al României, scrie aradon.ro 

S-a întâmplat în a doua zi a Crăciunului din 2014, la tradiţionala masă festivă, unde de fiecare dată era invitat, alături de preotul Bisericii Ortodoxe din comună. A fost ultima oară când Regele a păşit pe Domeniul de la Săvârşin.

Regele era extrem de iubit şi apreciat de locuitorii din zonă. Primarul Vodicean îşi aminteşte că Regelui îi plăcea să viziteze împrejurimile, să meargă pe la casele unde îşi amintea că înainte de 1947 locuiau oameni dragi lui.

Se punea pe povestit cu urmaşii foştilor lui amici. Era tare îndrăgit pentru simplitatea şi bunătatea afişată cu orice ocazie. Mi-aduc aminte că în 2001, la prima vizită la Săvârşin, a ţinut mult să meargă să viziteze familia şi casa Aniţescu, al celui care a fost vizitiul său înainte de abdicare”, spune primarul Vodicean.

Acesta a mai spus că regele şi-a condus singur autoturismul pe drumurile din zona Săvârşinului până la împlinirea vârstei de 90 ani.