Cum se transmite EBOLA
Ebola, cunoscută oficial sub denumirea de febră hemoragică, este o boală severă cauzată de virusul Ebola, identificat pentru prima oară în 1976, în Africa. Primele simptome includ febră, dureri de cap, de mușchi sau de încheieturi, gât uscat, urmate de diaree, stări de vomă și dureri de stomac. În unele cazuri, boala cauzează mâncărmi, ochi roșii, sughițuri și sângerări interne și externe, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Oamenii nu sunt gazde naturale ale virusului Ebola și se crede că prima persoană infectată în cazul oricărei epidemii a luat virusul prin contactul cu un animal, spune CDC. Animalele despre care se spune că ar fi răspândit boala la oameni sunt cimpanezii, gorilele, antilopele de pădure, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Odată ce o persoană a fost infectată, boala se poate răspândi de la un om la altul prin sânge, salivă, mucus sau alte secreții. Nu se transmite prin aer.
Răspândirea rapidă și dimensiunea îngrozitoare pe care această boală le capătă în Africa au fost rezumate într-o frază de Daniel Bausch, cercetător la Tulane University: "Un virus foarte periculos a ajuns într-o parte a lumii care este cel mai puțin pregătită să-i facă față", potrivit dcnews.ro.